Elsőre a legjobbnak tűnt az időseknek készített mobil, utána viszont borzalmas lett

evolveo
Vágólapra másolva!
Az Evolveo EasyPhone FM az első pillanatban jó ötletnek tűnt, de lehet, hogy pont a megcélzott korosztály számára nem a legjobb vétel?
Vágólapra másolva!

84 éves nagyapám egy viszonylag régi, de egyébként a mai napig tökéletesen működő Nokia mobiltelefont használ, ami egyébként nagyjából teljes mértékben kielégíti az ő igényeit, egészen konkrétan azt, hogy felhívja édesanyámat, engem, vagy két-három barátját. Ezzel együtt családilag felmerült az ötlet, hogy legyen már a papának egy új telefonja, ami talán egy kicsit még jobban megfelelne neki, és hát egyébként is, ne ezt a régi kis mütymürüttyöt használja már szegényke.

Nagy gombok, egyértelmű zöld-piros jelzés, eddig minden rendben Forrás: Origo

Szerencsére néhány telefongyártó még szem előtt tartja ezt a felhasználói réteget, így léteznek kifejezetten időseknek szánt készülékek. Ezek persze többségében nem okostelefonok, ami teljesen jó, hiszen kifejezetten az egyik legfontosabb igény, hogy buta legyen. Lehetőleg minél butább, hogy potenciálisan minél kevesebb "fölösleges" funkcióba tudjon belegabalyodni a papa.

Ezenkívül, amit még nagyjából elvárna az ember egy szenior telefontól:

  • legyen tényleg egyszerűen kezelhető,
  • csengjen minél hangosabban,
  • legyen hangos a telefonban a beszéd is,
  • és bírja minél tovább akksija, hogy az idős családtagnak minél kevesebbet kelljen ezzel foglalkozni.

Jelentem, az általunk kiszemelt és megvásárolt Evolveo EasyPhone FM névre keresztelt készülék egyik fentebbi kritériumnak sem felelt meg.

Pedig külsőre pont jónak tűnik, itt a formatervezői részlegben akadhattak olyan munkatársak, akik találkoztak már életükben idős emberrel. A telefon felépítése masszív, jól meg lehet markolni, nem esik ki a kézből, a gombjai pedig nagyok és egyértelműek. Külön tetszett a rendesen kiszínezett piros és zöld lerakó, illetve felvevő gomb, hiszen ezek pont a két legfontosabb funkciót takarják, amit egyértelművé kell tenni.

A hátsó SOS gomb programozható Forrás: Origo

Szintén pozitív a viszonylag nagy kijelző, de főleg az azon megjelenő nagy betűk. A problémák azután következnek, hogy megpróbáljuk (illetve a papa megpróbálja) kezelni is a telefont, és mondjuk végrehajtani egy olyan bonyolult műveletet, mint felhívni engem. Ez bármilyen normális butatelefon esetében sok-sok éve bevált sztenderd módon úgy működik, hogy a hívó és letevő gombok közötti fel-le nyilakat lenyomva előjön a névsor, ahol a nyilak nyomkodásával el kell menni a megfelelő névig, majd megnyomni a hívás gombot. Ez tehát két művelet.

Az Evolveo úgy gondolta, hogy ez a 20 éve működőképes módszer nem lesz nyerő, így náluk a dolog a következőképpen néz ki: a lerakó gombbal kell előhozni a névlistát, ahol először a keresés jelenik meg, innen a le-fel nyíllal el kell ugrálni a megfelelő névre, majd lenyomni a hívás gombot, amire megjelenik egy lista mindenféle funkcióval, ahol többet le kell lépdelni a nyilakkal, mire eljutunk a hívásig, majd erre rá kell nyomni a zöld hívó gombbal... amire (teljesen érthetetlen módon) nem történik az ég világon semmi, úgyhogy meg kell nyomni még egyszer.

Ez tehát, ha jól számolom, hat-hét művelet a szükséges kettő helyett.

A papának ez már nem ment, és fél óra gyakorlást követően egyértelművé vált, hogy nem is fog, de aztán kiderültek még hiányosságok. A telefonban alapból kettő csengőhang kapott helyet. Viszonylag elvárható lenne, hogy ezek közül legalább az egyik emlékeztessen egy hagyományos telefon csengésére, ami egy idős esetében a legbiztosabb arra, hogy minél előbb feltűnjön neki, hogy igen, itt egy telefon csöng és nem a tévéreklám zenél.

A tetején zseblámpa is található Forrás: Origo

Az Evolveóban nincs ilyen csengőhang, ami talán még nem is lenne a világ legnagyobb katasztrófája, az viszont már igen, hogy még maximum hangerőn is kifejezetten visszafogottan csenget. A hallásunk ugyebár jellemzően nem javulni szokott szokott az idő előrehaladtával, hanem inkább erősen romlani, ezért még jobban fel kell hangosítani a focimeccset, amit túl kellene szólnia egy rendes, tényleg időseknek tervezett mobilnak.

Ezek után nem meglepő, hogy a telefonálás közben a beszéd hangereje is legfeljebb csak egy erős közepest tudott megütni.

Kár, pedig külsőre tényleg megfelelő az Evolveo, és akadnak rajta ügyes ötletek. A hátulján például található, egy nagy piros SOS gomb, aminek a megnyomására be lehet programozni, hogy felhívjon egy bizonyos számot. Ráadásul ezt nem is egyszer teszi meg, hanem egymás után háromszor, így tehát a hívott fél számára egyértelművé válik, hogy talán valami gond van a túloldalon. Ezenkívül építettek a tetejébe egy elemlámpát is, amit a telefon oldalán található gombbal lehet ki-be kapcsolni, erről szintén el tudom képzelni, hogy sokszor hasznos lehet.

További jó ötlet, hogy adnak hozzá egy töltőállomást is, amibe bele lehet állítani, így nem kell a kábel bedugásával matatni.

Az akksija viszont már a rövid próbálgatás alatt is látványosat merült, ami aggasztó, de persze áthidalható azzal, hogy ha épp nincs használatban a telefon, akkor beletesszük a töltőállomásba.

Összességében nagy kár, hogy bár egy csomó praktikus és kézenfekvő dolgot sikerült megugrani, amitől az Evolveo remek szenior telefon lehetne, pont a legfontosabb dolgokat hibázták el a tervezők. Így tehát marad a papának a jó öreg Nokia.

Bevált, egyszerűen kezelhető és valószínűleg még további 20 évig működni fog Forrás: Origo

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!