Legnagyobb részt más okokból lehet jelentősége a lefekvés előtti mobilozásnak.

Az elmúlt években széles körben elfogadottá vált az elmélet, hogy az alvás minőségére jelentős negatív hatással van a lefekvés előtti mobilozás, mivel a kijelzőkből érkező kék fény megzavarja az elalvásért felelős melatonin termelését. Emiatt az elmúlt években megszokottá vált a mobilokban a kékfény-szűrő funkció, ezt bekapcsolva sárgásra vált a kijelző színhőmérséklete.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/Vasileios Economou/Becon

A Brigham Young Egyetem és a Cincinnatiben lévő Children's Hospital Medical Center közös kutatása szerint ennél jóval árnyaltabb a helyzet. A 167 gyermek részvételével elvégzett kísérletük alapján a kék fény önmagában nem játszott túl nagy szerepet az elalvásban és az alvásminőségben, helyette többet számított, hogy közvetlenül a lefekvés előtt mobiloztak-e a gyerekek, kékfény-szűrés ide vagy oda.

A téma további kutatást igényel, egyelőre nem lehet konklúziókba bocsátkozni. Viszont az eddigi eredmények alapján szakemberek úgy gondolják, hogy a mobilozás miatti alvásproblémákért legnagyobb mértékben kognitív és pszichológiai faktorok felelhetnek, nem pedig a kijelzőkből a szemekbe jutó kék fény.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!