Egy panaszosnál 24 óra alatt 30 GB szabad helyet vitt el a bugja.

Váratlan rosszalkodásba kezdett a Windows 10 gyári vírusirtója, a panaszok alapján az 1.1.18100.5-ös motorverziójú változata valamiféle bugnak köszönhetően gigantikus mennyiségű szemetet írhat fel a számítógépek háttértáraira. A hiba nem érint minden PC-t, valamilyen körülménynek kell fennállnia ahhoz, hogy az antivírus elkezdje eszetlenül enni a szabad helyet a rendszermeghajtókon.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/fizkes/Fizkes

A panaszosok szerint viszont ha elindul a lavina, akkor baj van, az egyikőjüknél 24 óra leforgása alatt 950 ezer állományt generált a vírusirtó, amelyek összesen 30 GB helyet foglaltak. A Microsoft elvileg egy Windows Update-en kiadott, automatikusan települő frissítéssel mostanra megoldotta a problémát, de aki biztosra menne, az manuális is sürgetheti ennek az installációját. Ehhez a Gépház alkalmazás Frissítés és biztonság részének Windows Update fülén frissítéskeresést kell indítani.

Az esetlegesen generált szükségtelen fájlok a C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender\Scans\History\Store mappában találhatóak, ezt csak rendszergazdai jogosultsággal futó fájlkezelőben engedi megnyitni a Windows. A benne található állományok biztonságosan törölhetőek, a mappába belépve a CTRL+A kombinációval a legegyszerűbb az összes szemét egy füst alatt történő kijelölése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!