Óriási hiba lapul az androidos mobilok harmadában

fotózás turizmus mobilozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Hátsó kapu nyitható egyes Qualcomm Snapdragon chipes eszközökben.
Vágólapra másolva!

Újabb súlyos biztonsági problémára derült fény az androidos okostelefonok jókora részében. A Check Point Research biztonsági cég által felfedezett hiba a Qualcomm Snapdragon rendszerlapkák egy részében használt Mobile Station Modem hardver meghajtószoftverében bújik meg, a kihasználásával a telefonokra telepített alkalmazások képesek lehetnek részlegesen hátsó kaput nyitni a készülékeken, így például a mikrofonon keresztül hallgatózhatnak, elérhetik a híváslistát, ellophatják az SMS-eket, de akár kártyafüggetlenítésre is képesek lehetnek.

A kép csak illusztráció Forrás: mentatdgt / Pexels

Az információk szerint a hiba a jelenleg használt androidos okostelefonok olyan 31 százalékában található meg, javarészt drágább készülékekre kell gondolni, többek közt a Google, a Samsung, az LG, a Xiaomi és a OnePlus gyártók egyes modelljei is érintettek. A sebezhetőséget javította a Qualcomm, azonban az androidos rendszerfrissítések nehézkes és átláthatatlan kiadása miatt egyelőre jó kérdés, hogy hány telefonra érkezett meg a javítás, mikor válhat elérhetővé a többire.

A Check Point és a Qualcomm egyelőre visszatartják a CVE-2020-11292 azonosítójú sebezhetőséggel kapcsolatos részleteket, hogy ezzel akadályozzák a súlyos hibát kihasználni kívánó feleket a kémkedésben és az adatlopásban, de idővel persze szabad lesz a gazda.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!