Az androidos appok is színvallásra kényszerülnek

okostelefon smartphone mobil android
Vágólapra másolva!
Be kell majd számolniuk az adatgyűjtési praktikáikról a termékoldalaikon.
Vágólapra másolva!

Az Apple nyomába szegődik a Google, a jövő év második negyedévétől kezdve a Play Áruházból letölthető alkalmazásoknak kötelezően tájékoztatniuk kell majd a mobilozókat az általuk begyűjtött adatok köréről, a felhasználásuk és tárolásuk körülményeiről, a harmadik felekkel való megosztásukról.

A kép csak illusztráció Forrás: Ashutosh Jaiswal / Pexels

A részletek egyelőre kidolgozás alatt állnak, az új szabályozás többé-kevésbé végleges változatát az idei harmadik negyedévben fogja elérhetővé tenni a Google. Az viszont biztos, hogy a fenti információk mellett további adatok szolgáltatására is rákényszerülnek majd a fejlesztők, így például el kell árulniuk, hogy az appjaik megfelelnek-e a családi appokra vonatkozó szabályoknak, milyen engedélyeket kötelező megadni a szoftvereiknek a működésükhöz, kérhető-e a begyűjtött felhasználói adatok törlése.

Végül azt is jelezniük kell a fejlesztőknek, hogy meggyőződött-e független fél az általuk megadott tájékoztatás hitelességéről.

A fejlesztők valamikor az idei utolsó negyedévben kezdhetik majd feltüntetni az információkat az alkalmazásaik termékoldalain. Az adatokat hiányosan vagy hibásan megadó fejlesztők a körülményektől függően a javítási felszólítástól az appjaik törléséig bármire számíthatnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!