Sokat közülük még a Windows 95 idején terveztek a grafikusok.

Az elmúlt körülbelül két és fél évtizedben a Microsoft több alkalommal is frissítette a Windowsban használt ikonokat, azonban a grafikusai tipikusan csak azokkal foglalkoztak, amelyek ténylegesen használatban is voltak az operációs rendszer különböző felületein. Így fordulhat elő, hogy aki meg kívánja változtatni egy program vagy mappa ikonját, az egészen meghökkentő matuzsálemekkel találja szembe a tallózóablakban, a Windows 95-ös időkig visszanyúló ikonok is vannak a repertoárban.

Rengeteg matuzsálem ikont modernizálnak az őszi Windows 10-ben a Microsoft grafikusaiForrás: Windows Latest

A Windows 10 idén ősszel érkező főverziójában végre leszámolhatnak ezekkel a Microsoft illetékesei, a legújabb nyilvánosan tesztelhető alfa verziójában modernizálták az ikonkészlet javát, bár azért továbbra is akadnak még benne retró elemek. Nem világos, hogy a főverzió kiadásáig a maradékot is lecserélik-e a grafikusok, vagy újból félmunkát végezve sorsukra hagyják azokat.

Az őszi Windows 10 különösen érdekesnek ígérkezik, hiszen a Microsoft látványosan felújítja majd az operációs rendszer grafikus felületét. Egyelőre nagyon kevés konkrétum érkezett a Sun Valley kódnévre keresztelt renovációs projektről, de jó eséllyel nem kell már sokat várni az új köntös leleplezésére, potenciálisan a május 25–27. között megrendezésre kerülő Microsoft BUILD 2021 konferencián hullhat le a lepel a frissített kinézetről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!