Szünetelhet a Windows 10X fejlesztése

microsoft surface neo windows 10x tablet táblagép notebook laptop
Microsoft Surface Neo
Vágólapra másolva!
Nem mostanában jöhet a Chromebookok riválisaira szánt rendszer.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint továbbra sem halad gördülékenyen a Windows 10X fejlesztése. A megszokott Windows 10 különleges változatát még 2019 őszén jelentette be a Microsoft, és eredetileg a klaviatúra helyett második érintőkijelzőt kínló, abszolút prémium laptopokra szánta. Tavaly májusra megváltozott a helyzet, akkor már arról beszélt a cég, hogy elsőként az észak-amerikai oktatási piacot letarolt, olcsó Chromebookok riválisain kívánja piacra dobni a rendszert.

Microsoft Surface Neo, Windows 10X rendszerrel Forrás: Microsoft

Egy évnyi csend után most megjött a harmadik variáció a témára, a Petri és a Windows Central értesülései szerint valamikor az év elején konkrétan jégre került a Windows 10X. Az előbbi szerint február óta belsős tesztverziók sem érhetőek el belőle, jelenleg senki sem dolgozik rajta.

A források szerint a Microsoft jelen pillanatban a megszokott Windows 10 idén ősszel érkező főverziójának a fejlesztésére fókuszál, ebben debütál majd a Sun Valley kódnévre hallgató, frissített felhasználói felület is. Érdekesség, hogy a renovációs projekt kiindulási pontját nyilvánvalóan a Windows 10X testre szabott felhasználói felülete jelentette.

A Windows 10X fejlesztésének szüneteltetése két további okból sem volna meglepő: egyrészt a jelenlegi chiphiányos időkben különösen problémás volna a kívánt alacsony áron és nagy mennyiségben piacra dobni a rendszerrel szerelt Chromebook-riválisokat, másrészt pedig gyanús, hogy a számítógépgyártó partnereket talán nem is érdekli különösebben a Windows 10X.

A Canalys piackutató cég szerint az idei első negyedévben a HP, a Lenovo, az Acer, a Samsung és a Dell adták el cukorkaként fogyó Chromebookok közel 93 százalékát, az irántuk való kielégíthetetlen igényt látva pedig nem világos, hogy miért lenne kedvük a Microsoft bukásesélyes rendszerével foglalkozniuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!