Tömegesen gyilkolják az SSD-ket a kriptobányászok

pny xlr8 cs3140 ssd
PNY XLR8 CS3140
Vágólapra másolva!
Aki szeretne újat venni, az jobban járhat a minél előbbi beszerzéssel.
Vágólapra másolva!

A videokártyák piacának többszöri és jelenleg is tartó padlóra küldését követően egyre valószínűbb, hogy hamarosan a szilárdtest-meghajtók piacán is káoszt fognak okozni a kriptobányászok. Mint nemrégiben beszámoltunk róla, az Ethereum után a Chia kriptovaluta lehet a következő nagy durranás, ám a megszokottal ellentétben a bányászatához óriási számítási teljesítmény helyett gigászi tárolókapacitásra van szükség. Emiatt „zöldnek" titulálják, a BitCoinhoz vagy Ethereumhoz képest töredék mennyiségű áramot igényel az előállítása.

A kép csak illusztráció Forrás: PNY

A Chia esetében a bányászatkor használt háttértár sebessége nem fontos, messze a kapacitás a legfontosabb tényező, így a kínai ügyeskedők már hetek óta vásárolják a merevlemezeket, a minél hosszabb életciklusú modelleket preferálva. A gyártók természetesen nem voltak felkészülve a rohamukra, így a bányászok jobb híján a vállalati és fogyasztói felhasználásra szánt SSD-ket is raklapszámra veszik.

A kínai MyDrivers értesülései szerint a Chia által jelentett extrém terhelés a vártnak megfelelően kegyetlen sebességgel gyilkolja az SSD-ket: az átlagosnak titulálható 256 GB-os modelleket 40 nap alatt tönkreteszi, míg az 512 GB-os meghajtók kétszer tovább bírják. Amennyiben a fogyasztói SSD-k őrületes tempójú elhasználásában lesz anyagi ráció, akkor a bányászok az összes a látókörükbe kerülő modellt felvásárolják majd, ezzel óriási termékhiányt és áremelkedést okozva a piacon.

Aki mostanában tervezett új SSD-t vásárolni a számítógépébe, annak érdemes lehet megfontolnia a minél előbbi beszerzést, a félelmek szerint néhány hónapon belül katasztrofálisra fordulhat a piaci helyzet. Jelen pillanatban nincs termékhiány a kiskereskedelemben, és az árak is barátságosak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!