Drón repül a postával egy brit szigetcsoportra

royal mail drón posta scilly-szigetek
Száz kilogramm küldeményt képes szállítani a királyi posta drónja
Vágólapra másolva!
Klasszikus módszerekkel lassabb eljuttatni a küldeményeket a Scilly-szigetekre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a világ számos pontjáról érkeztek beszámolók a küldemények drónokkal való kézbesítéséről, azonban az érintett szolgáltatók tipikusan kényelmi okból próbálkoztak a módszerrel, hátha így egy picit gyorsabban kapják meg a mosogatószert vagy a pizzát az ügyfelek. A brit posta most jóval kevésé első világbeli probléma megoldására kívánja bevetni a technológiát, egy elszigetelt szigetcsoporton lakókhoz juttatná el gyorsabban a leveleket és a kisebb csomagokat.

Száz kilogramm küldeményt képes szállítani a királyi posta drónja Forrás: Chris Gorman / Royal Mail

A legutóbbi népszámlálás szerint a bő kétezer lakosú Scilly-szigetek az ország délnyugati részén, a Cornwall-félszigettől körülbelül 45 kilométerre található, kizárólag vízi és légi úton közelíthető meg. Ez problémát jelent a küldemények kézbesítésekor, a puszta kényelmetlenség mellett kissé lassú a levelek és a csomagok kiküldése, így a posta a régi típusú repülőgépekre emlékeztető, két légcsavart használó drónnal kívánja eljuttatni azok legalább egy részét a helyi elosztóközpontba. A teljesen autonóm módon repülő drón 100 kg súllyal terhelhető, a szigetcsoport kis lakossága miatt ennél többre nincs szükség.

Ezzel viszont nem ért véget a drónos kézbesítés, a küldemények kétmotoros drónból való kiszedése után a helyi postások már jóval megszokottabb kvadrokoptereket is igénybe tudnak venni, hogy szétküldjék a postahivatalokba a beérkezett rakományt.

A Scilly-szigeteket 145 sziget alkotja, ebből öt lakott.

A brit postaszolgálat szerint ha sikeresnek bizonyul a mostani drónos tesztelés, akkor az Egyesült Királyság további nehezen elérhető helyein is bevezetheti az új típusú küldeménykézbesítést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!