A Qualcomm modemek hibája miatt rögzíthetik a hackerek a telefonhívásokat

Qualcomm modem
Vágólapra másolva!
A modemekben lévő hibán keresztül hátsó kapu nyitható, a hackerek rögzíthetik a telehívásokat.
Vágólapra másolva!

A Check Point Research biztonsági cég legutóbbi jelentése szerint a Qualcomm MSM modemekben olyan hiba van, amelyet kihasználva a hackerek hátsó kaput nyithatnak, és rögzíthetik többek között a telefonhívásokat. Az MSM az 1990-es évek elejéről származik, 2G-s, 3G-s, 4G-s, sőt, 5G-s készülékekben is használják. Nagyon komoly sérülékenységről van szó, amelyet távolról, egy SMS küldésével ki tudnak használni a támadók.

Qualcomm modem Forrás: qualcomm

A hátsó kapun keresztül a hackerek nem csak a telefonhívásokat tudják rögzíteni és meghallgatni, de elolvashatják a szöveges üzeneteket vagy éppen feloldhatják a SIM-kártyák korlátozásait.

A jelentések szerint az összes okostelefon 30 százalékában lehet ilyen Qualcomm chipset, így ezek mind célpontok a hackerek számára. A felhasználók mindössze annyit tehetnek védekezésül, hogy telepítik a legújabb, számukra elérhető biztonsági javításokat.

A Qualcomm állítólag 2020. decemberében állt elő a szoftveres javításokkal, amelyek bekerülhetnek a biztonsági csomagokba – eddig ez nem történt meg a szakértők szerint. Állítólag a Google a júniusi biztonsági javításába építi bele.