Megszólaltak az üzemanyag-hálózat zsarolói

ransomware zsarolovirus
Semmiképp nem szabad fizetni a kiberbűnözőknek
Vágólapra másolva!
A jövőben csak kevésbé botrányos áldozatokat kívánnak szedni.
Vágólapra másolva!

Eddig nem látott helyzet állt elő pénteken az Egyesült Államokban, a keleti partvidék közel felét különféle típusú üzemanyagokkal ellátó Colonial Pipeline egy zsarolóvírusos támadás miatt teljesen lekapcsolta a 9000 kilométeres vezetékhálózatát. A vállalat napi szinten körülbelül 2,5 millió hordónyi benzint, gázolajat és hasonló terméket szállít a Mexikó-öbölben lévő finomítókból az ügyfelek irányába, hírünk írásáig csak részlegesen sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

Semmiképp nem szabad fizetni a kiberbűnözőknek Forrás: Kaspersky Lab

A támadásért a közismert DarkSide nevű csoport felel, amely már jó ideje világszerte gondokat okoz a zsarolóprogramos akcióival. Rendkívül valószínű, hogy egy orosz csoportról van szó, részben mivel egyes tagjai tagjai beszélnek oroszul, másrészt pedig a zsarolóprogramjuk nem tesz semmit az olyan számítógépeken, amelyeken bizonyos nyelvekre állított Windowsokat használnak, többek közt az orosz is rajta van a tiltólistán.

Ez gyakori az orosz zsarolók körében: elkerülik a belföldi bűnözést, ezzel csökkentve a rendőrkézre kerülésük esélyét.

A DarkSide most kiadott egy közleményt a Colonial Pipeline ügyében. Elsőként is leszögezte, hogy semmiféle állami kapcsolattal sem rendelkezik, a támadás indítéka kizárólag a haszonszerzés volt, társadalmi kárt nem kívánt okozni. A kellemetlen ügy miatt moderálást vezet be, a leendő áldozatok számítógépein lévő fájlok titkosításának megkezdése előtt ellenőrizni fogja, hogy kik akadtak bele a partnereinek hálóiba.

Ez arra utal, hogy nem közvetlenül a DarkSide felelős az incidensért, szolgáltatásként is nyújtja a zsarolószoftverét más feleknek, valójában az egyik kuncsaftja felel a gigantikus botrányért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!