Rekord könnyű és rekord ideig bírja töltés nélkül az új laptop

LG, Gram, laptop ultrabook
LG Gram, a cég ezzel a laptoppal kezdi meg a nyomulást nálunk.
Vágólapra másolva!
A magyarok többsége eddig jó eséllyel nem is tudott erről, de tény, hogy a vállalat jó ideje aktívan jelen van a hordozható számítógépek szektorában is. Csakhogy a laptopokat eddig nem lehetett megvásárolni hazánkban, most viszont fordult a szél, hiszen a dél-koreai megavállalat végre csatába küldi nálunk is ilyen masináit.
Vágólapra másolva!

Ráadásul nem is akármilyen modelleket, hiszen a Gram család tagjai a világ legkönnyebb notebookjai közé tartoznak, és más országokban már komoly népszerűségre tettek szert az elmúlt fél évtizedben. Hozzánk a 14 hüvelykes képernyővel felszerelt változat jutott el, amely kevesebb, mint egy kilót nyom, és csupán 1,6 centiméter vastag, tehát tényleg egy igazi, hordozható használatra szánt ultrabookról van szó.

LG Gram, a cég ezzel a laptoppal kezdi meg a nyomulást nálunk. Forrás: Origo

A termék külsején érződik, hogy a komolyabb felhasználói rétegnek szánják, azoknak, akiknek fontos lehet, hogy milyen eszközzel ülnek be egy üzleti tárgyalásra. A modell dizájnja a végtelenségig letisztult, éjfekete, mindenféle díszítéstől mentes, egyáltalán nem hivalkodó. Ez biztos lesz, akinek nem tetszik, de akár a saját példánkból kiindulva, nyugodt szívvel mondhatjuk azt, hogy ez ilyen minimalista modelleknek is vannak rajongóik.

Fontos megjegyezni, hogy a teljes készülékház könnyű és erős magnéziumötvözetből készült, amelyet repülőgépek anyagaként is használnak.

A tartósságát az is jelzi, hogy megfelelt a magas követelményeket támasztó MIL-STD-810G katonai szabványnak, amely hétféle módon ellenőrzi a tartósságot és megbízhatóságot, többek között a szállítási erőhatás, por, valamint magas és alacsony hőmérséklet szempontjából. A ki- és bemenetekre nem lehet panasz, hiszen kapott két USB-C Thunderbolt portot, amelyeken keresztül más eszköz is tölthető. Emellett ellátták két hagyományos USB 2.0-val, HDMI csatlakozóval, és a microSD kártyaolvasót sem spórolták le róla.

Billentyűzet, akkumulátor és hangszórók

Hogy a terméket tényleg azoknak a felhasználóknak szánják, akiknek létfontosságú, hogy elérhetőek maradhassanak, vagy sokat tudjanak dolgozni, az akkumulátor is jelzi. 72 Wh-s teleppel szerelték fel, ami ebben a méretkategóriában kimagaslóan jónak számít. Ez pedig az üzemidőn is meglátszik, hiszen ha "eco módba" kapcsolunk, tehát levesszük a teljesítményt és a fényerőt, akkor akár 25 órányi működésre elegendő energiával képes ellátni. Ez pedig egyszerűen remek érték, és kiemeli a modellt a hasonló kategóriájú ultrabookok táborából.

A billentyűzet remek. Forrás: Origo

A tapasztalataink szerint a billentyűzet is jól sikerül, egy héten át kopácsoltunk rajta, és azt állapítottuk meg, hogy hosszú órákon át is kényelmes marad a gépelés. Meglepően nagy, 12 x 6 centiméteres tapipadot tettek rá, amelynek az érzékenysége, tapintása is megfelelő. Nem lötyög, kellően stabil, szóval a beépített egeret sem szúrták el. Az integrált hangrendszert a vállalat nagyon dicsérte a termékkommunikációban, de az az igazság, hogy ez a termék egyik leggyengébb pontja. A hangerő kicsi, és ráadásul zajosodás is jelentkezik. Egy videót vagy akár egy filmet meg lehet nézni rajta persze, de azért jobb csatlakoztatni hozzá valamilyen külső hangeszközt. Ellátták egy HD webkamerával, ami a tapasztalataink szerint teljesen jó képminőséget produkál.

Kijelző és teljesítmény

Egy notebookon manapság a leglátványosabb elem a kijelző és e téren az LG Gram igen jól teljesít. A készülék ugyanis 14 inches, 16:10 képarányú WUXGA (1920 x 1200 képpont) IPS LED LCD kijelzőt kapott. A felbontás tehát nagyon rendben van, és a maximális fényerőre sem lehet panasz (441 nit a méréseink szerint), aminek köszönhetően akár napfényben is látható marad a kép. A színek szépek, természetesek, de a képi világ nem annyira markáns, mint amit az OLED megjelenítők produkálnak. A betekintési szög teljesen rendben van, és a mozgásmegjelenítés során sem tapasztaltunk anomáliákat. A képfrissítési ráta csak 60 Hz, de mivel ez nem egy gamer eszköz, nem játékra szánják, így ez egyáltalán nem probléma.

A kép minősége remek. Forrás: Origo

Egy ilyen eszköztől nem azt várjuk, hogy brutális erőt adjon le, erre nem is lenne lehetőség, hiszen konkrétan nincs hely az ultravékony készülékházban az ehhez szükséges hardvereknek. A tapasztalataink szerint viszont az üzleti, irodai alkalmazások, adatbáziskezelők, webszerkesztők, levelezőpgrogramok, kép editorok stb. stb. futtatásához tökéletesen elég a kraft. A legújabb, 11. generációs Intel Evo i5 processzor, és a 8G RAM teszi a dolgát, de azért érezhetően ennél a gépnél nem a teljesítmény maximalizálására helyezték a hangsúlyt. A 256 GB tárolókapacitású SSD-t viszont kevésnek éreztük, egy munkára szánt gépnél különösen fontos, hogy tényleg irgalmatlan mennyiségű állománynak jusson hely a terméken. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a hűtést nagyon jól megoldották, és emiatt melegedés csak minimális szinten tapasztalható.

Összegzés

Érdekes modellel próbál betörni tehát az LG a hazai noteobook piacra. Az LG Gram ugyanis egy olyan készülék, aminél a hordozhatóság első számú prioritást kapott. A termék ennek megfelelően rettenet vékony és könnyű, az akkumulátora pedig párját ritkítóan jó. Viszont ezért cserébe a teljesítménnyel, kisebb adattárolóval és a gyengébb megszólalással kell fizetni. Mindenesetre úgy érezzük, hogy az LG jó irányba indult ezzel a készülékkel, bár az is igaz, hogy a 470 000 forintos ár biztos, hogy sokakat el fog riasztani.