Így csalnak az amazonos értékelésekkel az eladók

Amazon warehouse england
Workers prepare customer orders for dispatch as they work around goods stored inside an Amazon.co.uk fulfillment centre in Peterborough, central England, on November 15, 2017. Shops could be seeing the effect of consumers postponing purchases until "Black Friday" on November 24, 2017, a day of sales in the United States that has become increasingly popular in Britain. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
Vágólapra másolva!
Kétszázezer fizetett értékelésadó információi szivárogtak ki egy vállalkozástól.
Vágólapra másolva!

Kritikus döntési szempontot jelentenek a vevői értékelések az internetes áruházakban, így komplett iparág épült a hamis vélemények igény szerinti biztosítására. A SafetyDetectives biztonsági cég nemrég rábukkant egy védetlen szerverre az interneten, rajta egy hamis amazonos értékeléseket nyújtó vállalkozás több gigabájtnyi információjával, de azonosítania sajnos nem sikerült az elkövetőt.

Az Amazon egyik brit raktára Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Az adatok alapján a cég körülbelül 200 ezer hamis értékeléseket adó személlyel rendelkezik a világ minden pontján. Úgy működik az üzlete, hogy a kiváló értékeléseket vásárolni kívánó eladók leadják a rendelésüket, hogy melyik termékre és mennyi hamis értékelést kérnek. A vállalkozás ezután felkéri az adatbázisában szereplő együttműködők egy részét, hogy vásárolják meg az Amazonon a kérdéses terméket, a megérkezése után pár nappal pedig írjanak hozzá ötcsillagos értékelést.

Végül a csalásban közreműködőknek igazolniuk kell a vásárlást és az értékelés otthagyását, ha pedig minden rendben van, akkor az amazonos eladó a PayPalen keresztül visszatéríti nekik a vásárlásuk árát.

A kapott terméket megtarthatják, az a fizetségük a munkáért.

A sémát nagyon hatékonnyá teszi, hogy az Amazon számára teljesen legitimnek tűnnek a vásárlások és az értékelések, a pénzvisszatérítés pedig a látókörén kívül történik. A csalás hátulütője, hogy csak kisebb értékű termékek esetén használható, különben túlságosan sokba kerülnének a hamis értékelések az eladóknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!