Az ujjlenyomattól a lakcímig mindent elérhetővé tettek a bűnözők.

Idén áprilisban minden idők egyik legnagyobb botránya tört ki az Egyesült Államok fővárosának rendőrkapitányságánál: a Babuk nevű bűnözői csoport a zsarolóvírusával részlegesen megbénította a számítógépes rendszerét, továbbá nagy mennyiségű információt lopott ki a rendfenntartó szervtől.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Getty Images/Nathan Howard

A banda dupla zsarolásban utazik, összesen négymillió dollárt (~1,18 milliárd forintot) követel a titkosított adatok feloldókulcsáért, továbbá a kilopott információk végleges megsemmisítéséért. Ilyen esetekben az FBI nem ajánlja a fizetést, azonban a rendőrkapitányság volt annyira elkeseredett, hogy felajánlott 100 ezer dollárt, közel 30 millió forintot a bűnözőknek.

Eddig teljesen sikertelennek bizonyultak a tárgyalások, semelyik fél sem hajlandó engedni az álláspontjából, így a bűnözői csoport most a tét emelése érdekében nyilvánosságra hozta közel kéttucat rendőrtiszt bizalmas adatait. Ezek között megtalálhatóak a pszichológiai és a poligráfos tesztjeik, a jogosítványaik, az ujjlenyomataik, a társadalombiztosítási számaik, a születési idejük, továbbá az összes lakhelyükkel, anyagi helyzetükkel és házasságkötési történetükkel kapcsolatos dokumentumuk.

Hírünk írásáig a rendőrkapitányság nem kommentálta a fejleményt.

A Babuk korábban azzal fenyegetőzött, hogy elküldi a bűnbandáknak a rendőrségi informátorok listáját, azonban erről végül letett, állítása szerint törölte is a vonatkozó adatokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!