Korábban már beszámoltunk róla, hogy az év elején viszonylag nagy botrány robbant ki az interneten, a WhatsApp nevű, rendkívül széles körben használt kommunikációs platform körül. A szolgáltatást tulajdonló Facebook bejelentette, hogy minden felhasználónak kötelező lesz elfogadni a tervezett új feltételeket, melyek lényege, hogy a WhatsApp több adatot fog megosztani a felhasználóiról a Facebookkal.

Az eredeti bejelentést követően persze sok félinformáció is terjedt, amik tovább fokozták a felhasználók felháborodását, és ezekkel kapcsolatban viszonylag gyorsan reagált is a WhatsApp. Leszögezték például, hogy a beszélgetések és a kapcsolataink továbbra is titkosítottak, azokhoz semmilyen módon nem fér majd hozzá a Facebook. Valójában az új felhasználási feltételek elsősorban az üzleti felhasználókat érintik, a Facebook Business platformmal történő adatmegosztás az ígéretek szerint mindenkinek előnyös, azonban az így szerzett adatokat a Facebook felhasználhatja egyéb hirdetési célokra.

Forrás: Thomas Ulrich / Pixabay

De mi történik, ha a felhasználó nem fogadja el az új feltételeket? A cég bejelentése szerint a WhatsApp először csak rendszeresen feldobja és az elfogadásra buzdít, legalább néhány héten keresztül, majd ezt követően ez már állandóvá válik, tehát a program mindig kirakja majd az új feltételeket és kérni fogja annak elfogadására. 

Innentől kezdve pedig, ha a felhasználó továbbra is ellenáll, akkor folyamatosan csökken majd az alkalmazás elérhető funkcionalitása. 

Ennek az egyik legfontosabb része, hogy nem tekinthetjük majd meg az üzeneteinket a megszokott módon, és a korábbi beszélgetéseinkhez sem férünk majd hozzá. A bejövő hívásokat továbbra is lehet majd fogadni, és az üzenetek megnyithatók maradnak a telefon értesítési felületéről, és azokra válaszolni is lehet, új beszélgetést azonban már nem indíthat a felhasználó.

Arról egyelőre nem beszélt a vállalat, hogy a korlátozások milyen fokozatossággal lépnek életbe, de az biztos, hogy aki nem fogadja el az új feltételeket, nagyon hamar észre fogja venni, hogy az alkalmazás nem a megszokott módon működik.

Forrás: WhatsApp

A helyzet egyébként nemcsak a felhasználóknak nem tetszik, de különböző szabályzó szervezeteknek sem. Németországban a hamburgi adatvédelmi hatóság gyorsított eljárásban vizsgálta meg az új felhasználói feltételeket, és arra jutott, hogy az túl tágan fogalmaz, számos helyen nem egyértelmű és nem következetes.

Johannes Caspar adatvédelmi biztos közölte, hogy ebben a formában nem léphet életbe az adatok megosztása a WhatsApp és a Facebook között, ugyanis nem garantálható a több millió német felhasználó adatainak biztonsága, és az óriásvállalatnak lehetősége van ezekkel visszaélni. 

Ezenkívül azt javasolták az Európai Unió döntéshozóinak, hogy ők is hasonló tiltást vezessenek be, ami így érvényes lehet minden tagállamban. 

Mindenesetre a németek most három hónapot adtak a Facebooknak, hogy rendezzék az új felhasználói feltételek kifogásolt pontjait. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy sokan inkább úgy döntenek, hogy ott hagyják a WhatsAppot, és átváltanak olyan szolgáltatásokra, mint a Signal vagy a Telegram.