Lassú és költséges mulatság a gyártókapacitás növelése.

Javarészt a koronavírus-járvány közvetlen és közvetett hatásai miatt a tavalyi évben krízis alakult ki a félvezetőiparban, a gyártók nem képesek elég chipet és egyéb elektronikai komponenst előállítani. Első körben a gamerek érezték meg ennek a hatását, de az év elején már többek közt az autógyártók termelésében is elkezdett fennakadásokat okozni a jelenség, mostanra pedig minden iparágat hátráltat.

Michael DellForrás: AFP/Justin Sullivan

A német Handelsblatt napilapnak adott interjújában most a Dell számítógépgyártó alapítója is kommentálta a helyzetet. A Reuters által szemlézett cikk szerint Michael Dell a félvezetőhiány évekig tartó elhúzódására számít, hiszen a termelés növeléséhez új gyárakat kell felépíteni, ez pedig nem megy egyik napról a másikra. További nagy érdekesség, hogy állítása szerint sok esetben nem is komolynak titulálható chipek miatt nem sikerül elég terméket gyártaniuk az elektronikai cégeknek, hanem a szinte mindenben jelenlévő, egydolláros apróságokhoz nem képesek elégséges mennyiségben hozzájutni.

Michael Dell nincs egyedül a véleményével, az elmúlt hónapokban több másik gyártó illetékesei is pedzegették, hogy nem fog egyhamar megszűnni a félvezetőhiány.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!