Plusz feltűnt a színen az AMD leggyengébb új grafikus processzora is.

A napokban szinte özönleni kezdtek az információk az AMD következőre piacra kerülő videokártyái kapcsán. A vállalat által még az idei év első felére ígért Radeon RX 6600 és Radeon RX 6600 XT modellek neveinek AsRock által bejegyzését követően most a ChipHell egyik szivárogtatójának hála fény derülhetett a 8 GB GDDR6 videomemóriával szerelt videokártyák szinte összes specifikációjára.

A kép csak illusztrációForrás: AMD

Az adatok kifejezetten földhöz ragadtak és hihetőek. A jelek szerint mindkét videokártya ténylegesen piacra kerülhet, és az eltérő mennyiségű feldolgozóegységüknek köszönhetően lesz köztük érdemi teljesítménybeli különbség: az erősebbik 2048, a lassabbik pedig 1792 stream processzort kaphatott.

Némi csalódást jelent, hogy a valós idejű sugárkövetést is támogató Navi 23 grafikus vezérlőt használó kártyák a GPU-Z adatai szerint ugyan támogatják a PCI Express 4.0 szabványt, azonban a várt 16 helyett csak 8 sínt használnak; az AMD ugyanezt játszotta annak idején a Radeon RX 5500 XT-nél is.

Balra a Radeon RX 6600, jobbra a Radeon RX 6600 XT állítólagos specifikációiForrás: Chiphell

Mindeközben az AMD linuxos driveréből információk érkeztek a Beige Goby kódnevű Navi 24 grafikus processzorról is, ez hajthatja a vállalat legolcsóbb RDNA2 architektúrás grafikus kártyáit, amelyek potenciálisan a Radeon RX 6500 / RX 6400 néven kerülhetnek majd piacra valamikor az év későbbi részében. Az adatok alapján a chip maximum 1024 darab stream processzort tartalmaz, a memóriavezérlője pedig 64 bites, az erre épülő videokártyák abszolút belépőkategóriásak lesznek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!