Létezik rendesen összerakott okostelefon ötvenezer alatt? Utánajártunk

realme, BBK, okostelefon, android, kínai
Realme C21, az olcsó okostelefon.
Vágólapra másolva!
A nagy tudású, méregdrága telefonok mellett kevesebb szó esik az olcsó, pár tízezer forintért megvásárolható, úgynevezett belépő szintű készülékekről. Tény, hogy ezek nem annyira innovatívak, viszont pont az alacsony áruk miatt nagyon keresett, tehát igen fontos modellek ezek is. A Magyarországon is komoly terveket szövögető Realme kínálatában kiemelt szerepet játszanak e készülékek, így nem meglepő, hogy a konszern hazánkba is elhozta legújabb ilyen jellegű termékét, amely a Realme C21 névre hallgat.
Vágólapra másolva!

Az országban az elsők között vehettük kézbe a telefont, amelynek a külsején nem látszik, érződik, hogy egy belépő szintű mobilról van szó. A hátlap kifejezetten igényes, ízléses, a fogása kényelmes, a gombok jó helyen vannak, és nem lötyögnek, illesztési hibáknak nyoma sincs, tehát az összeépítés minősége, az ergonómia, kiváló.

A csepp alakú kamerasziget, a notch sem hiányzik. Forrás: Origo

A kávái szép vékonyak, és a néhány éve divatba jött notch, azaz csepp alapú kamerasziget sem hiányzik. Az aljára pakolták az akkumulátor töltésére szolgáló Micro USB csatlakozót, amellett ott figyel a fejhallgató kimenet. Tehát a Realme döntéshozói úgy határozták, hogy ostoba trendek ide vagy oda, erről a készülékről nem fogják lespórolni ezt a fontos portot. Jól tették. A költségoptimalizálás miatt az IP védelemről le kell mondani, azaz a készülék igen rosszul tolerálja a vizet, a port és az ütéseket, tehát érdemes rögtön egy tokra, védőfóliára is beruházni. A vastagsága 8,9, szélessége 165, hossza 76,5 mm, súlya pedig húsz deka alatt marad (190 gramm), tehát viszonylag kényelmesen hordozható.

Realme C21, az olcsó okostelefon. Forrás: Origo

A hangzás terén sokat nem vártunk, de a modell igen kellemes csalódást okozott. A hátlapra szerelt hangszóró meglepően nagy hangerejű, és a hang minősége is váratlanul jó. Ha valakinek nincsenek nagy igényei, akkor akár még háttérzene-hallgatásra is használhatja, hiszen még a basszusok is érzékelhetőek. Ha pedig egy fej- vagy fülhallgatót csatlakoztatunk hozzá, akkor még jobb lesz a hangminőség.

Az energiagazdálkodás terén szintén kiemelkedő teljesítményt produkál: 5000 mAh akksi került bele, ez pedig még a felső kategóriában is jónak számít.

Ráadásul a hardver és a képernyő is viszonylag kis fogyasztású, így az üzemidő egyszerűen pazar. Használattól függően 13-17 órát is ki lehet belőle préselni, ami tényleg nagyon jó érték.

Kijelző

A kijelzőről ilyen szépeket már nem tudunk elmondani, hiszen e téren teljesen átlagosnak számít. Az alkalmazott IPS LED LCD panel sajátossága, hogy a tökéletes fekete megteremtésére nem képes, ehelyett inkább nagyon sötét szürkét látunk, aki sötétben tűnik fel, vagy akkor, ha egy OLED-es telefon mellé tesszük.

Napfényben is látható marad a képernyő. Forrás: Origo

A felbontása 720 x 1600 képpont, ami ilyen, 6,5 inches méret mellett a kötelező minimum ma már a belépő szinten is. A színei egyébként rendben vannak, enyhe fátyolosság mondjuk mindig érzékelhető, de hát ez a képalkotási eljárásból fakadó, kikerülhetetlen hátrány. A méréseink szerint 403 nites fényereje elég ahhoz, hogy világosban, ha halványan is, de látható maradjon a kép. A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, de hát ez aztán végképp nem lepett meg, hiszen az ennek dupláját produkáló 120 Hz-es képernyők még a jóval drágább modellek között is mostanában kezdenek elterjedni.

Igazi belépő szintű készülék, de ez nem látszik rajta. Forrás: Origo

A mozgásmegjelenítés egyébként alapvetően rendben van, zavaró hibákba nem nagyon lehet belefutni. A betekintés szög szuper, azaz akkor sem érzéketük a színek fakulását, vagy invertálódást, ha oldalról/felülről tekintettünk a kijelzőre. Ez pedig azért gyakran előfordul mobilozás közben, hiszen az ember a legritkább esetben tartja tökéletes pozícióban a telefonját. Tehát a látványvilág messze van a hibátlantól, a mai csúcstól, de ettől függetlenül szó nincs arról, hogy emiatt használhatatlan lenne a készülék.

Mire jó? Mennyire erős?

Az ilyen olcsó modellek többsége általában azon vérez el, hogy a gyártók nagyon durván akarnak spórolni a hardveren. Ennek következtében pedig olyan készülékek kerülnek ki az üzemekből, amelyek az adott kor elvárásait már minimális szinten sem képesek teljesíteni. Tény, hogy az első bekapcsolás előtt féltünk attól, hogy a Realme C21 esetében is ez vár ránk, de a készülék ránk cáfolt.

A színek szépek, városnézéshez beválhat. Forrás: Origo

Azt nem mondjuk, hogy egy mini erőgépről van szó, hiszen a 4 GB RAM-mal megtámogatott 12 nm-es, azaz eléggé elavult, nyolc magos MediaTek Helio G35 processzor csodákra nem képes. De azt igen, hogy általános, hétköznapi használatra a készülék megteszi, bár tény, hogy ilyenkor is érezhetően lassabb, mint a csúcsmodellek. Lehet vele telefonálni, chatelni, videókonferenciázni, levelezni, netezni, videókat nézegetni, zenét hallgatni és az egyszerűbb játékokkal is elboldogul. Viszont az is tény, hogy az erőforrás igényesebb appok, tehát a szebb grafikájú játékok, képszerkesztők, videóvágók is áthághatatlan akadályok elé állítják, valamint a nagy felbontású fotók és videók is megizzasztják.

Kamerák

2021-es mércével nézve a képalkotás terén csak alapszintű szolgáltatásokat nyújt. Hiába került rá ugyanis egy makró kamera, azonban ez csak tökéletes fényviszonyok között képes értékelhető minőségű képek össezhozására.

Az esti képeknél olykor némi zajosodás megfigyelhető. Forrás: Origo

Ezen kívül egy 13 megapixeles főkamera került rá, amely igazán megbízhatóan jól csak nappal teljesít, sötétben, kevés fénynél sokszor zajosak, elmosódottak lesznek a fotók. Az öt megapixeles szelfi kamerája nem valami nagy szám, ez is csak ideális körülmények mellett jöhet számításba.

Nappal viszont remekül teljesít. Forrás: Origo

A telefon videós képességei nem eget rengetőek, és akkor még finoman fogalmaztunk. Be kell érni ugyanis Full HD-val, és ott is 30 FPS rögzítési sebességgel, ez pedig ma már kevés.

Összegzés

Az ultraolcsó telefonok szegmensében versenyző modellekre számtalan veszély leselkedik, de a tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy a Realme C21 nagyon jól vette az akadályokat. Azt persze nem mondanánk, hogy ez egy mindent tudó szupermobil, de azt igen, hogy abszolút jó döntés lehet, ha valaki csak pár tízezer forintot (42 900Ft) akar vagy tud kifizetni egy életképes okostelefonért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!