Gigantikus warezrazziát tartott az olasz rendőrség

tévénézés
Young couple watching tv, man eating popcorn
Vágólapra másolva!
A lekapcsolt bűnhálózat felelt a kalóz tévéközvetítések 80 százalékáért.
Vágólapra másolva!

Kétszáz specialista részvételével jól megszervezett razziát tartott a múlt héten az olasz rendőrség, amelynek keretében megsemmisítő csapást mért az ország legnagyobb, fizetős tévéadásokat az interneten elérhetővé tett hálózatára. A beszámoló szerint a most leállított infrastruktúra felelt az országban illegálisan megtekintett tévéadások 80 százalékáért, az ügyfelek a megszokott informatikai eszközök mellett tévékhez csatlakoztatható kütyükön keresztül nézték az adásokat.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Image Source/Megan Maloy

A rendőrség szerint a bűnhálózat piramisos modellben működött, ennek a tetején a tévéadásokat házilag újrakódolók, alul pedig a warezolásra használt eszközöket, továbbá a szolgáltatásokhoz való hozzáférést áruló viszonteladók álltak. A most lekapcsolt szolgáltatások olyan 1,5 millió felhasználót tudtak felmutatni, akik direkt vagy indirekt módon havonta legalább 15 millió euró, durván 5,3 milliárd forint bevételt generáltak az ügyeskedőknek.

Helyi sajtóbeszámolók szerint a kalóz hálózat üzemeltetésével kapcsolatban negyvenöt személy ellen folyik vizsgálat, letartóztatásokról nem tudni. Egyelőre nem világos, hogy a rendőrség eljárást kíván-e indítani az ügyfelek ellen, ilyen esetekben ez szokatlan volna, ám az elmúlt hónapokban tartott kisebb razziák során történt ezzel való fenyegetőzés. Tavaly decemberben 50 ezer kalóztévés ügyfél potenciális felelősségre vonásával állt elő a rendőrség, az ügyben idén februárig ténylegesen 223 személy ellen indult eljárás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!