Tényleg az összes nekik szánt videokártyába bekerül a bányászvédelem.

Ugyan az egyik kártyagyártó partnernek köszönhetően az elmúlt napokban a napnál is világosabbá vált, ám az NVIDIA kedden formálisan is bejelentette, hogy elveszi a kriptovalutákat bányászók kedvét a fogyasztóknak szánt GeForce RTX 3000 videokártyák felvásárlásától.

A kép csak illusztrációForrás: MSI

Tájékoztatása szerint a keveseket érdeklő GeForce RTX 3090-től eltekintve mindegyik jelenlegi generációs videokártyájába bekerül a kriptobányászat sebességét felére korlátozó védelem, így a GeForce RTX 3060 / 3060 Ti / 3070 / 3080 kártyák felvásárlása nem lesznek többé gazdaságos a kritptobányászok számára. Ennek megfelelően a frissített termékek az eredeti vásárlóközönségüknél landolhatnak.

A kriptobányászat ellen kitalált védelemhez módosítani kellett a videokártyák grafikus processzorait, az új GPU-val szerelt termékek május végétől kezdve tünedezhetnek fel a boltok polcain. A dobozaikon és a weblapjaikon az LHR (Lite Hash Rate) jelzés különbözteti meg ezeket a limitációt még nem tartalmazó, régebbi modellektől.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy az NVIDIA nem pusztán a gamereknek való hízelgés miatt találta ki a bányászati limitációt: nemrég specifikusan kriptobányászoknak szánt gyorsítókat hozott forgalomba, most pedig igencsak tevékenyen ezek felvásárlására buzdítja az érintetteket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!