Minden korábbinál színesebb és egyedibb lesz az új Android

Vágólapra másolva!
Sok év után ezúttal alaposan felfrissül az Android rendszer kinézete. Minden korábbinál testreszabhatóbb és színesebb lehet, de a Google azért a biztonságra is odafigyelt.
Vágólapra másolva!

Legutoljára még 2014-ben változott akkorát a világ legnépszerűbb okostelefonos rendszere, mint most fog. Akkor a Google nem csak az Android kinézetét szabta át alaposan a Material dizájn bevezetésével, de ezeket az irányelveket a vállalat legtöbb alkalmazása, szolgáltatása is megkapta, hogy egységesebbé válljon a korábban eléggé szétszabdaltnak tűnő grafikus nyelvezet.

A Google ezen az irányvonalon megy tovább, az új külső elnevezése pedig a Material You. Ez előrevetíti, hogy megmarad az eddigi egyszerűség, letisztultság, azonban minden alaposan testreszabható válik, így a telefon méginkább idomulhat a felhasználója ízlésvilágához.

Forrás: Google

Ennek az egyik legfontosabb része, hogy az Android minden korábbinál színesebbé válhat, ha úgy akarjuk. A legtöbb felhasználó számára a készülék megvásárlása után az egyik legfontosabb dolog a háttérkép megváltoztatása, az Android 12 pedig képessé válik megállapítani ennek főbb árnyalatait, és a rendszerben használt színeket ehhez igazítani.

És tényleg nem csak arról van szó, hogy egy-két dolog más színűvé válik, hanem a rendszer legtöbb eleme tud majd igazodni a háttérkép színéihez, legyen szó az értesítési felületrő, vagy éppen az alapból elérhető widgetekről. De természetesen nem kötelező a háttérképhez alkalmazkodni, lesznek egyedileg kiválasztható színszémák is, így tényleg mindenki meg fogja találni a számára megfelelőt.

Forrás: Google

Általánosan elmondható, hogy a legtöbb felület elem lekerekítetté válik, és a gombok többsége is átalakul. Az értesítési felület is átalakul, és az onnan lehúzható gyorskapcsolókból is kevesebb lesz látható, hogy csak a fontosabb, rendszeresebben használt dolgok maradjanak. Ezen kívül beépül ide a az itthon is egyre népszerűbb Google Pay fizetési megoldás, valamint az okosotthonhoz kapcsolódó rendszerek kezelése is.

A Google egyre fontosabb szerepet szán az Asszisztensnek, ami most már a bekapcsoló gomb hosszú lenyomásával is rögtön előhívható.

Alaposan megújulnak majd az animációk, hogy jobban igazodjanak az adott cselekvéshez, és a megfelelő helyeken minden korábbinál gyorsabb lehessen. Magán a gyorsaságon segíthet egyébként az is, hogy az ígéretek szerint a rendszer 22%-kal kisebb processzorigénnyel tud majd működni (ez az akkuidőnek is jót tehet), illetve 15%-kal kevesebbszer nyúl az erősebb processzormagokhoz az energiatakarékos magok helyett (ez meg pláne).

Forrás: Google

A Google ezúttal nagy hangsúlyt fektet az adatok védelmére és a személyes szférára. Bekerül egy teljesen adatvédelmi központ, ahol részletesen látható lesz, hogy a küülönböző alkalmazások milyen engedélyeket kértek és mihez férhetnek hozzá a telefonon belül, ha pedig valami tetszik, azt rögtön kikapcsolhatjuk.

Talán ennél is fontosabb, hogy az értesítési sávon azonnal megjelenik majd egy ikon, amely képes mutatni, ha egy alkalmazás épp a kamerát vagy a mikrofont (esetleg mindkettőt egyszerre) használja, és ha esetleg valami olyan applikációnál tűnik ez fel, ahol egybéként nem szeretnénk, akkor ennek letiltása is egyszerűbbé válik.

Forrás: Google

Az Android 12 ezen kívül nem fogja automatikusan megosztani a pontos helyadatainkat sem az alkalmazásokkal, amennyiben arra nincs feltétlenül szükség. Könnyen lehet, hogy bizonyos szolgáltatásokhoz nincs szükség teljesen pontos lokációra, elég ha a környék (például a város) megvan, az időjárással kapcsolatban már ez alapján is pontos képet kaphatunk.

Az Android 12 várhatóan ősz elején jelenik meg, és szokás szerint először a Google saját, Pixel márkájű telefonjain válik elérhetővé. A vállalat reménykedek benne, hogy az új verziót a különböző gyártók is minél hamarabb átveszik, de hogy a fentebb említett (főleg grafikai) újdonságokból mennyit és mikor tapasztalhatunk majd meg, az egyelőre kérdéses, hiszen a legtöbb nagy gyártó még mindig szereti a saját felületét ráhúzni az Androidra.