Búcsúzik a videokártyás bányászattól az Ethereum

Ethereum illusztráció
Vágólapra másolva!
Ennek melléktermékeként 99,95%-kal csökkenhet az előállításának áramigénye.
Vágólapra másolva!

A hét elején az NVIDIA leleplezte a GeForce RTX 3000 szériás videokártyáinak frissített verzióit, az új modellek mindegyike rendelkezik a népszerű kriptovaluták bányászati sebességét megfelező védelemmel. Ennek köszönhetően a bányászoknak nem éri meg felvásárolni ezeket a termékeket, helyette az elsődleges célközönségüknél landolhatnak, elsősorban játékosokról van szó.

A kép csak illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindez viszont talán már nem fog sokat nyomni a latban, a videokártyákat elhappoló bányászok többsége által bányászott Ethereum mögötti alapítvány ugyanis drámai változtatást kíván bevezetni, teljesen más rendszerbe helyezi át a kriptovaluta előállítását. A remények szerint néhány hónapon belül élesedő új működési modellnek köszönhetően nem lesz szükség többé kismillió videokártyára az Ethereum bányászatához, ezzel pedig 99,95 százalékkal csökkenhet az előállítás energiaigénye is.

Ez azt abszolút megdöbbentő redukciót úgy próbálták szemléltetni, hogy amennyiben az Ethereum-bányászat jelenlegi áramigényét megfeleltetjük a pisai ferde torony 57 méteres magasságának, akkor a váltás utáni energiafogyasztás egy 2,5 centis csavar magasságához lesz fogható.

Az új fejleményeknek köszönhetően nem kizárt, hogy az idei év végére körülbelül helyreállhat az ellátás a videokártyák piacán, újonnan és használtan is reális áron elérhetővé válthatnak a grafikus vezérlők.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!