Megszűnik az Internet Explorer böngésző

internet explorer
Internet Explorer 11 a Windows 10 October 2020 Update rendszerben
Vágólapra másolva!
Az Adobe Flash után újabb nagy öreg vonul hamarosan nyugdíjba.
Vágólapra másolva!

Huszonöt évvel a legelső verziójának megjelenését követően a Microsoft bejelentette az Internet Explorer végleges nyugdíjazását. A tájékoztatás szerint a böngésző támogatása 2022. június 15-én szűnik meg a Windows 8.1 és a Windows 10 legtöbb kiadásában, csak bizonyos hosszan támogatott, nagyvállalati felhasználásra szánt variánsaik kaphatnak frissítéseket híres-hírhedt alkalmazáshoz.

Internet Explorer 11 a Windows 10 October 2020 Update rendszerben Forrás: Origo

Egyelőre nem világos, hogy a böngésző kivezetése pontosan hogyan történik majd: melyik főverziótól kezdve nem lesz már benne a Windows 10-ben, továbbá a böngészővel előtelepítve érkezett régebbi rendszerekben letiltja-e a Microsoft. Az utóbbi nagyon jó eséllyel meg fog történni, hiszen nem nyerő ötlet egy alapvetően is 2010-es évek eleji technikai színvonalon lévő, ráadásul már nem is támogatott böngészőt elindíthatóvá tenni.

Ugyan az átlagos netezőknek emberemlékezet óta nincs okuk az Internet Explorer használatára, azonban továbbra is vannak olyan cégek, amelyeknek az ősrégi ügyviteli rendszereik miatt szükségük van rá, tipikusan nagyvállalatok matuzsálemi korú megoldásaira kell gondolni. Számukra sem jött el a vég, a második generációs Microsoft Edge-ben található egy IE Mode nevű funkció, a rendszergazdák a megfelelő oldalak esetén ezt aktiválva legalább 2029-ig képesek lesznek az Internet Explorer technológiájával futtatni a kívánt webalkalmazásokat.

A nem szabványos megoldásairól és gigantikus sebezhetőségeiről hírhedtté vált Internet Explorer nyugdíjazásának rendkívül csekély gyakorlati jelentősége lesz, az Adobe Flash támogatásának idei megszűnéséhez hasonlóan inkább csak jelképes ügyről van szó, hivatalosan is lezárul vele egy korszak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!