Itt a tévé, amely szól, ha kezdődik a meccs

Tévé, vásárlási, tanácsadó, sport, foci
A tévégyártóknak nagyon fontosak azok, akik a közvetítéshez keresnek készüléket.
Vágólapra másolva!
A sportközvetítések évek óta stabilan ott vannak a legnézettebb televíziós programok között globálisan és hazánkban is. Az olimpia és nagy futball-világesemények előtt pedig hagyományosan megugrik a televízió vásárlások száma, hiszen sokan ilyenkorra időzítik az új modellek beszerzését, bízva abban, hogy a számukra elérhető legjobb készülékeken tudják nyomon követni a mérkőzéseket, összecsapásokat. 
Vágólapra másolva!

Mi is rengeteg olvasói levelet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy milyen terméket ajánlunk, úgyhogy gondoltuk, hogy készítünk egy összeállítást azzal kapcsolatban, hogy mire is érdemes figyelni akkor ha valaki sportközvetítésekhez (is) keres televíziót. Az általános tudnivalók, tanácsok mellett pedig néhány konkrét modellt is ajánlunk a cikk végén.

Fontos tulajdonságok

A sportközvetítések bizonyos szempontból speciálisnak számítanak, hiszen kicsit másra van szükség ezeknél, mint mondjuk a filmeknél, vagy pláne a videójátékoknál. E tényezők közül vesszük sorra most a legfontosabbakat.

Felbontás: A 4K felbontás már kötelező a sportra szánt tévéknél, ugyanis ezek biztosítják a kellő részletességet. Már vannak olyan közvetítések, amelyeket ilyen formában sugároznak, és persze sok modellben már megtalálható az az úgynevezett felskálázás nevű eljárás, amely képesek feljavítani az alacsonyabb felbontású tartalmakat. A 4K ma már egyébként az olcsóbb kategóriákban is elérhető, szó nincs arról, hogy ez a prémium tévék sajátsága lenne.

A tévégyártóknak nagyon fontosak azok, akik a közvetítéshez keresnek készüléket. Forrás: Origo

HDR és konverzió: A nagy dinamikatartomány, azaz a HDR (High Dynamic Range) nagyon jót tesz a képi világnak. Ezeknél ugyanis az egyes képrészletek fényereje automatikusan változik a futó tartalomtól függően (ahol sötét van ott alacsony, ahol világos ott magas), és ebből fakadóan a képi világ sokkal látványosabb. Viszont a sportközvetítéseknél ez még nem általános sajnos, azonban már vannak olyan televíziók, amelyek egy trükkös algoritmus révén képesek a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni. Jelenleg a leglátványosabban a Mini LED háttérvilágítású QLED tévék képesek a nagy dinamikatartomány visszaadására, de a hagyományos QLED, Nanocell és OLED televíziók is jól teljesítenek ebben a "versenyszámban".

Mozgásmegjelenítés: Ez értelemszerűen kiemelt fontosságú, hiszen egy meccsen, vagy egy autóversenynél is minél folyamatosabb a mozgás annál jobbnak érzékeli a látványt a néző. Emiatt azok a tévék a legjobbak, amelyek egyrészt 120 Hz-es (másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes) képfrissítési rátájúak, másrészt rendelkeznek olyan, jól működő intepolációs technológiával, amely képes a valódiak közé virtuális, a processzor által kiszámolt képkockákat bepakolni. Mivel maguk a közvetített adások nem 120 képkockát tartalmaznak, ezért ez utóbbi funkció, amit egyébként interpolációnak nevezünk, elengedhetetlenül fontos.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az interpoláció hatására nagyon "tv műsor-szerű" lesz az élmény, így ez a technológia például a filmeknek, sorozatoknak nem tesz jót, azoknál ezt jobb kikapcsolni.

Betekintési szög: A jó betekintési szögű televízióknál akkor sem érzi valaki, hogy fakulnak, szürkülnek a tónusok, ha nem pont középen ül, szemben képernyővel, hanem kicsit oldalról nézi. Ez pedig értelemszerűen könnyedén előfordulhat, ha többen ülik körbe a készüléket, vagy ha épp kirohan a konyhából, dolgozószobából, hogy megnézze a tizenegyespárbajt, vagy a vívásdöntőt mondjuk. A legjobbak jelenleg ezen a téren az OLED, a kvantumpontos QLED és Nanocell televíziók, valamint a hagyományos IPS panellel ellátott LED LCD készülékek.

A Samsung Qled tévék a hatalmas fényerejükkel ideálisak a sportközvetítésekhez. Forrás: Samsung

Fényerő: A sportközvetítéseknek azt tesz jót, ha a képi világ világos, élénk. Ennek pedig alapfeltétele a viszonylag nagy fényerő. Emellett ez akkor is igen jól jön, ha valaki egy világos, napos szobában nézi a készüléket, ez pedig simán előfordulhat az olimpiák, illetve a délutáni futballmeccsek során. Itt szintén az OLED, illetve QLED modellek dominálnak.

Kontraszt: A magas, vagy jó esetben végtelen kontrasztarány szintén kiemelkedően fontos a sport témájú tartalmak megtekintése során. E téren a prímet jelenleg az OLED televíziók viszik, nem sokkal lemaradva követik őket QLED és nanocellás készülékek, illetve a hagyományos VA paneltechnológiára épülő LED LCD modellek.

Hangrendszer: Azokat a televíziók a legjobbak a sportközvetítésekhez, amelyek rendelkeznek beépített mélysugárzóval, mert az erőteljes basszusok nagyon dinamikus megszólalást produkálnak, és emiatt tényleg például a stadionok hangulatának visszaadása jobb, mint a szimpla, rejtett hangszórókkal ellátott készülékek esetében.

Kérjük lapozzon, mert a következő oldalon jönnek a konkrét modellek!