Az AM5 foglalattal átáll az Intel által régóta használt LGA tokozásra.

Mostanra szinte tényként kezelhető, hogy a következő generációs AMD Ryzen asztali számítógépes processzorok maguk mögött hagyják a megszokott PGA tokozást, helyette átállnak az Intel által lassan emberemlékezet óta használt LGA tokozásra. Ez azt jelenti, hogy nem fognak többé tüskék kiállni az AMD processzorokból, helyette az alaplapi foglalatban kapnak majd helyet az érintkezők.

A kép csak illusztrációForrás: cebbi / Pixabay

A szivárogtatók szerint a következő generációs AM5 tokozás 1718 darab érintkezőt fog használni, ami bő negyedével több a jelenlegi AM4 foglalat 1331 érintkezőjénél. Ennek ellenére az AM5 tokozású processzorok maradnak 40×40 mm alapterületűek, a spekulációk szerint az érintkezési pontok számának jelentős növekedése állhat az LGA tokozásra való átállás mögött.

A szervizesek és az otthoni gépépítők számára a tokozásbeli változás elsősorban azért érdekes, mert az AMD végre kénytelen lesz egy tisztességes lefogatórendszerrel előállni a központi egységeihez, így a processzorhűtő leszedésekor a jövőben talán nem sikerül majd rutinszerűen kitépni a processzort a lezárt foglalatából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!