240 wattos töltésre lesz képes az USB-C

usb type-c usb-c csatlakozó kábel
USB Type-C
Vágólapra másolva!
Bőven rádupláz a kábelen átküldhető áram mennyiségére a csatlakozó.
Vágólapra másolva!

Bejelentette az USB mögött álló iparági szervezet az USB Type-C 2.1 szabvány végleges változatát. Ennek messze legnagyobb újdonsága, hogy az eddigi maximum 100 wattra bőven ráduplázva 240 wattra emeli a csatlakozón és kábelen átküldhető teljesítményt. A szabvánnyal kompatibilis kábeleknek és töltőknek támogatniuk kell az akár 50V feszültséget és a legfeljebb 5A áramerősséget, továbbá vizuálisan megkülönböztethetőnek kell lenniük a szabvánnyal nem kompatibilis társaiktól.

USB Type-C Forrás: Tomekwalecki / Pixabay

Az okostelefonokhoz és tabletekhez hasonló kütyük esetében az újításnak nem lesz túlságosan nagy gyakorlati jelentősége, a 240 wattos áramküldés elsősorban a laptopok esetén hozhat életminőségbeli javulást. A gyártóknak nem kell majd többé egyedi tervezésű töltőket adniuk a termékeik mellé, az új szabványt támogató kiegészítőkkel gond nélkül megoldható lesz még a legerősebb laptopok teljes sebességgel való töltése is. A legtöbb esetben a noteszgépek aktív használata során is gond nélkül biztosítható lesz az akkujuk gyorstöltése.

A mostani fejlesztés természetesen nem csak kényelmi, de a környezetvédelmi szempontból is jelentős előrelépés: idővel száműzhetővé válhatnak az új töltők és töltőkábelek a laptopok dobozaiból, hiszen a vevők többségnek nem lesz szüksége azokra a noteszgépük lecserélésekor. Az okostelefonok piacán már elindult ez a folyamat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!