Felfüggeszti Irán a kriptovaluták bányászatát

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Négy hónapra ki kell kapcsolniuk a gépparkjaikat a bányászoknak.
Vágólapra másolva!

Rossz hírrel szolgált a helyi kriptobányászoknak Hasszán Rohani iráni elnök, 2021. szeptember 22-ig betiltotta az országban a kriptovaluták bányászatát. Ennek célját a villamos hálózat és az erőművek kímélése jelenti, az elmúlt időszakban ugyanis több alkalommal is áramszünetet okozott az ország nagyobb városaiban a kriptobányászat, nem maradt elég áram az összes fogyasztó kiszolgálására.

A kép csak illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az elnök szerint a bányászok napi 300 MW áramot fogyasztanak, míg a Tavanir állami áramszolgáltató konzervatívabb 209 MW-ra becsülte az értéket. Ez viszont csak a legálisan, a szükséges állami engedély birtokában tevékenykedő bányászokat jelenti: a hírek szerint az ipar 85 százaléka illegálisan működik az országban, az Al Jazeera értesülései alapján valójában 2000 MW áramot visz el naponta a virtuális fizetőeszközök előállítása.

Akármi is legyen a helyzet, a legális kriptobányászat átmeneti leállítása mindenképp segítség lesz a következő hónapokban az áramszünetek megelőzésében, plusz egyszerűbbé teheti az illegális bányászok leleplezését. A Bloomberg szerint Irán egy ideje már pénzjutalommal is honorálja a feketén termelők bejelentését, a polgárok akár 200 millió riálos, olyan 1,36 millió forintos pénzjutalmat is kaphatnak az igazán nagy bányászfarmok lebuktatásáért, ami a helyi minimálbér hét és félszerese.

Érdekességként Iránban a legálisan bányászóknak felárat kell fizetniük az áramért, az előállított kriptovalutát pedig csak a központi banknak értékesíthetik. Iránban elsősorban BitCoint állítanak elő, a globális ellátás 3,4 – 4,5 százalékát teszik ki a helyi bányászok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!