Legalább három csillagos értékelés nélkül használni sem lehetett egy appot.

Újból lecsapott a hobbiszerűen App Store-os csalásokat és visszaéléseket leleplező Kosta Eleftheriou alkalmazásfejlesztő. A legújabb bejelentése nyomán mostanra törölt alkalmazást csak akkor használhatták a mobilozók, ha legalább három csillagos értékelést hagytak róla az Apple áruházában.

A kép csak illusztráció (Apple iPhone 8)Forrás: Apple

Az UPNP Xtreme névre keresztelt mobilalkalmazás azt ígérte a felhasználóknak, hogy segít vezeték nélkül videókat streamelni az okostévékre. Az elindulásakor azonnal felpattant az iOS appértékelést kérő párbeszédablaka, amelyet olyan módon manipulált az alkalmazás készítője, hogy ne lehessen eltüntetni a mégsem gomb lenyomásával, továbbá csak három vagy több csillagos értékelést tudjanak bejelölni a felhasználók. Ez nyilvánvalóan hamis értékeléses csalás, a jelentését követően az UPNP Xtreme appot az Apple meglehetősen gyorsan kipenderítette a boltjából.

Eleftheriou szerint nem egyedi esetről van szó, ráadásul bármely fejlesztő könnyedén manipulálhatja ilyen módon az Apple iOS-t, hogy hamis értékelésekkel a tisztán játszó konkurencia megoldásai elé tolja a saját termékét az App Store keresési találataiban.

A férfi emiatt lett csalásvadász, az Apple Watch-ra készült FlickType billentyűzetét piszkos módszerekkel „eltemette" a konkurencia, amin annyira felháborodott, hogy bosszúhadjáratot indított a manipulatív társai ellen. A jelentéseinek köszönhetően már száznál is több rosszindulatúan viselkedő, vagy épp csalással helyzetbe hozott appot dobott ki a boltjából az Apple.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!