Megosztja a netet a szomszédokkal az Amazon

amazon echo alexa okoshangszóró hangasszisztens
Amazon Echo
Vágólapra másolva!
A Sidewalk élesítése előtt tíz nappal kaptak erről értesítést az okoskütyüit használók.
Vágólapra másolva!

Váratlan és meghökkentő bejelentést tett az Amazon, 2021. június 8-tól kezdve az Alexa, Echo, Ring és hasonló kütyüi létrehoznak egy privát mesh-hálózatot az Egyesült Államokban. A Sidewalk névre keresztelt funkció lényege, hogy a kütyük képessé válnak megosztani az otthoni internetkapcsolatot a hatósugarukon belüli amazonos eszközökkel, így ha mondjuk valakinél szünetel a netszolgáltatás, akkor az okoskütyüi a szomszéd netét kölcsönvéve működőképesek maradnak.

Amazon Echo Forrás: Amazon

Ez önmagában nem egy ördögtől való elképzelés, azonban nagy megdöbbenést keltett, hogy csak tíz nappal a funkció automatikus élesítése előtt jelentette be az Amazon. Aggodalmat keltett még a megoldás biztonságossága is, hiszen sérülékenységek felfedezése esetén távolabbról támadhatóvá válhatnak az ügyfelek okoskütyüs rendszerei, rajtuk az okos ajtózárakhoz és biztonsági kamerákhoz hasonló eszközökkel.

Az Amazon szerint a hálózat többféle technológiát együttesen használ az adatkommunikációra, a sima Bluetooth mellett az USA-ban engedély nélkül használható 900 MHz-es és egyéb frekvenciákat is igénybe vesz a hatótávolságának kiterjesztése céljából.

A vállalat lehetővé teszi az ügyfelek számára a Sidewalkban való részvételük kikapcsolását, az Alexa alkalmazás felhasználói fiók kezelésére kitalált felületén lehet letiltani. A funkció folyamatos jelleggel csak 80 kbps sávszélességet vihet el, továbbá havi szinten a szomszédok eszközeinek kiszolgálása legfeljebb 500 MB adatforgalmat generálhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!