Meghalt a Syberia-játékok megalkotója

benoit sokal microids
Benoît Sokal 2010-ben
Vágólapra másolva!
Benoît Sokal hosszas betegség után, 66 éves korában távozott.
Vágólapra másolva!

Gyászhírt közölt a hétvégén a francia Microids játékkiadó, 2021. május 28-án meghalt az egyik legismertebb point-and-click játéksorozatot jegyző Benoît Sokal. A belga történetmesélő és képregényrajzoló 66 évet élt, hosszas betegség után hunyt el, a konkrétumok nem világosak.

Benoît Sokal 2010-ben Forrás: Pymouss / Wikimedia

Sokal még 1978-ban kezdett képregényeket publikálni a frissen indult À Suivre belga képregényes kiadványban, az ezek során keletkezett ötleteit újrahasznosítva 1996-ban a Microids segítségével kezdett el dolgozni Amerzone című point and click kalandjátékán. Ő volt az egyik első képregényrajzoló, akire ilyen jellegű projekt vezetését rábízták.

A karrierjének csúcspontja ezután következett, a Microids művészeti vezetőjévé vált, elsőként a 2002-es Syberiával, majd a 2004-es Syberia 2-vel aratott jelentős sikert. A Microidstól távozva megalapította a White Bird Productions fejlesztőcégét, azonban a Paradise és a Nikopol: Secrets of the Immortals kalandjátékai közel sem arattak akkora sikert, mint a Syberiák.

Végül a múlt évtized második felében újból a Microids közreműködésével Sokal elkészítette a rajongók által másfél évtizede várt Syberia 3-at is, bár a művelet során olyan kevés erőforrás állt a rendelkezésére, hogy művészetileg és technikailag is erősen csalódást keltett a végeredmény.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!