A JBS Foods húsfeldolgozó több üzeme is leállt egy zsarolóvírus miatt.

Újabb aggodalomra okot adó kiberbiztonsági incidensre derült fény, a zsarolóvírusaikkal válogatás nélkül bármely szervezetre lecsapó netes bűnözők ezúttal az Egyesült Államok egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatánál okoztak óriási leállást.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Martin Bureau

Az áldozat a világ 15 országában bő 150 üzemet működtető és 245 ezer főt foglalkoztató JBS Foods, az oroszországi bűnözőkhöz köthető támadás során vasárnap több amerikai és kanadai szerverén is titkosították az adatokat. A kár mértéke egyelőre tisztázatlan, azonban a cég kénytelen volt leállítani az USA öt legnagyobb marhahús-feldolgozó üzemét, továbbá a hírek szerint az ausztrál leányának a működésében is fennakadások tapasztalhatóak. Az öt amerikai gyára naponta olyan 22 500 szarvasmarha feldolgozásáért felelős.

A vállalat tájékoztatása szerint a szerverek biztonsági mentésekből való helyreállítási folyamata jól halad, érzékeny adatok pedig a jelek szerint nem szivárogtak ki a támadás során. A JBS Foods tájékoztatta a partnereit, hogy ettől függetlenül biztosan fennakadások lesznek a rendelések teljesítésében, az üzemek működésének több napi kieséses a beszállítóit és a vevőit is kellemetlenül érintheti.

Körülbelül egy hónapon belül ez már a harmadik különösen csúnya ransomware-támadás, áprilisban szintén orosz zsarolóvírusos csoportok a Colonial Pipeline rendszereinek támadásával az USA egy részének üzemanyagellátását sodorták veszélybe, röviddel később pedig egy másik csoport részlegesen megbénította az ír egészségügyi rendszert.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!