Óriásit kaszálnak az App Store csaló mobilappjai

Apple App Store
Vágólapra másolva!
Csak az ezer legnagyobb bevételű alkalmazás közé bekerülteket vizsgálták.
Vágólapra másolva!

Az Apple igyekezete ellenére bőven akadnak még a vállalat definíciói szerint is kókler alkalmazások az App Store kínálatában, a The Washington Post pedig kíváncsi volt rá, hogy körülbelül hány van belőlük és mennyit kereshetnek a készítőik. Ennek érdekében a kiadvány átvizsgáltatta a bolt ezer legnagyobb bevételt generáló appját, amelyek körülbelül két százaléka bizonyult rosszindulatú átverésnek.

Apple App Store Forrás: Apple

A kutakodás során kiderült, hogy például egyes alkalmazások hamisan a Samsungtól és az Amazontól származónak hirdetik magukat, kókler VPN-szolgáltatások hamis vírusriasztással próbálják fizetős szoftverek megvásárlására ösztökélni a mobilozókat, egy QR-kódolvasó pedig heti 4,99 dollárt számláz ki az ügyfeleknek egy olyan funkcióért, ami ingyen megtalálható az iOS kameraappjában.

A kiadvány az anyagi károkozást kutatva arra jutott, hogy az ezer legtöbb bevételt generáló app közé bekerült csaló szoftverek éves szinten közel 48 millió dollárt, azaz 13,7 milliárd forintot szednek ki a mobilozók zsebéből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!