Drámaian csökkenthetik a garanciát az SSD-gyártók

pny xlr8 cs3140 ssd
PNY XLR8 CS3140
Vágólapra másolva!
Természetesen a Chia kriptovalutát bányászók állnak a fejlemény mögött.
Vágólapra másolva!

Potenciálisan hosszas termékhiány jöhet a következő időszakban a fogyasztói háttértárak piacán, miután főként kínai kriptobányászok hetek óta óriási mennyiségben vásárolják a szektornak szánt SSD-ket és merevlemezeket. Ennek okát az épp népszerűvé váló Chia kriptovaluta jelenti, a bányászatához nagy számítási teljesítmény helyett óriási tárhelykapacitásra van szükség.

A kép csak illusztráció Forrás: PNY

Ez elsőre jó hírnek tűnhet az SSD-gyártók számára, hiszen nekik tipikusan mindegy, hogy ki vásárolja fel rekordidő alatt a teljes készletüket, ám ennél árnyaltabb a helyzet, a Chia bányászata ugyanis extrém lemezterheléssel jár. A fogyasztói piacra szánt SSD-ket hetek alatt ledarálja a bányászat, a gyártók pedig attól tartanak, hogy a bányászok nagy mennyiségben próbálnak majd garanciális csereigénnyel előállni, noha az eszközök meghibásodását az atipikus használatuk eredményezte.

Emiatt elsőként a PNY bejelentette, hogy drámaian redukálta számos meghajtójának TBW-számát, a népszerű XLR8 CS3030 modell esetében kapacitástól függően 55-79%-kal. Ez az érték azt mutatja meg, hogy a gyártó szerint hány terabájt adatot lehet felírni az életciklusa alatt a meghajtóra.

Az SSD-kre adott garancia vagy a TBW-érték elérésekor, vagy bizonyos számú év után jár, amelyik előbb megtörténik.

A PNY XLR8 CS3030 háttértárak TBW-változása:

  • 250 GB: 380 TB → 170 TB (-55%)
  • 500 GB: 800 TB → 170 TB (-79%)
  • 1000 GB: 1,665 TB → 360 TB (-78%)
  • 2000 GB: 3,115 TB → 660 TB (-79%)

A PNY szerint a módosítás nem fogja érinteni a meghajtók valódi célközönségét, ők ugyanis rendkívül ritka kivétellel előbb érik majd el az években megadott garanciális idő lejártát, minthogy felírnák a durván lecsökkentett adatmennyiséget a háttértáraikra. Az új TBW-értékek a 2021. május 17-től kezdve megvásárolt XLR8 CS3030 modellekre vonatkoznak, a korábban megvettek az eredeti TBW-értékek alapján garanciáztathatóak.

Egyelőre nem világos, hogy melyik másik gyártók lépnek a PNY nyomába, de nem lenne meglepő, ha a Chiát bányászók által jelentett fenyegetés miatt a többség visszavágná a termékeinek TBW-értékeit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!