Megkerült a Colonial Pipeline pénzének egy része

Colonial Pipeline, hekkelés 
 Horizontal
A Colonial Pipeline storage site in Charlotte, North Carolina on May 12, 2021. - Fears the shutdown of the Colonial Pipeline because of a cyberattack would cause a gasoline shortage led to some panic buying and prompted US regulators on May 11, 2021 to temporarily suspend clean fuel requirements in three eastern states and the nation's capital. (Photo by Logan Cyrus / AFP)
Vágólapra másolva!
Lefoglalta a DarkSide egyik pénztárcáját az USA Igazságügyi Minisztériuma.
Vágólapra másolva!

Nagy pofont kapott a Darkside zsarolóvírus mögötti bűnbanda, az USA Igazságügyi Minisztériuma sikeresen hozzáfért az egyik kriptovalutás pénztárcájához, majd elutalta a rajta talált 63,7 BitCoint egy saját pénztárcába. Az ügy a Colonial Pipeline olajcég május eleji támadásával kapcsolatos, az Egyesült Államok keleti partvidékén napokra üzemanyaghiány alakult ki, miután a banda zsarolóvírusa megbénította a vállalat logisztikáját, utána pedig tömegek kezdtek pánikvásárlásba.

Forrás: AFP/Logan Cyrus

Az olajcég 75 BitCoin váltáságdíjat fizetett az adatainak feloldásáért, akkori árfolyamon ez 4,4 millió dollárt ért, az ebből most visszaszerzett 63,7 BitCoin piaci értéke jelenleg körülbelül 2,26 millió dollár. A minisztérium nem részletezte, hogy miként sikerült hozzáférnie a bűnözők pénztárcájához, csak annyit árult el, hogy ez volt a nemrég létrehozott Ransomware and Digital Extortion Task Force első komoly eredménye. A munkacsoportot a digitális zsarolótámadásokkal kapcsolatos nyomozásokra, az efféle tevékenységek megzavarására, továbbá az elkövetők leleplezésére hozták létre.

A fejleménnyel kapcsolatos érdekesség, hogy a DarkSide május 14-i tájékoztatása szerint lefoglalták az egyik fizetésfeldolgozással foglalkozó szerverét, majd a rajta talált pénztárcából elutalták az összes kriptovalutát egy ismeretlen tárcába. Nem lenne meglepő, ha ennek az akciónak az eredményéről számolt volna be a minisztérium.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!