5G jár a telekomosoknak Horvátországban

telekom 5g
Vágólapra másolva!
Több fontos településen is elérhető a legmodernebb mobilhálózat.
Vágólapra másolva!

5G roamingra vonatkozó megállapodást kötött a Magyar Telekom a Deutsche Telekom Csoporthoz tartozó Hrvatski Telekommal, Horvátország legnagyobb távközlési szolgáltatójával, amely jelenleg egyedüliként nyújt 5G szolgáltatást az országban.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

Április 1-jétől a Magyar Telekom 5G-képes készülékkel és díjcsomaggal rendelkező ügyfelei a csomagjukban foglalt EU roaming helyzetben felhasználható adatmennyiség mértékéig, külön díjfizetés nélkül élvezhetik az 5G előnyeit a Hrvatski Telekom hálózatán, annak 5G lefedettségi területén. A Hrvatski Telekom 5G előfizetői pedig Magyarországra látogatva használhatják a Magyar Telekom 5G hálózatát, arra alkalmas készülékkel és díjcsomaggal, az 5G-vel lefedett területeken.

A Hrvatski Telekom 5G hálózata jelenleg 34%-os lakosságra vetített, kültéri lefedettséggel rendelkezik az országban. Az 5G szolgáltatás országszerte több településen elérhető, köztük a négy legnagyobb városban (Zágráb, Eszék / Osijek, Fiume / Rijeka, Split) és 30 további településen.

A Magyar Telekom egy évvel ezelőtt indította el kereskedelmi 5G szolgáltatását a 3,6 GHz-es frekvencián. Az azóta történt fejlesztéseknek köszönhetően Budapest és Budaörs mellett már 21 Balaton parti településen, valamint hat megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Győr) érhető el az ötödik generációs mobilszolgáltatás. Tavaly novemberben a szolgáltató a 2100 MHz-es frekvenciasávon is elindította 5G szolgáltatását, és annak köszönhetően év végére közel 30%-ra bővítette 5G hálózata lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban. A két frekvencia együttes használatával a Telekom 5G hálózat országos, lakosságra vetített, kültéri lefedettsége 9,8%. A szolgáltatás megfelelő 5G-képes készülékkel és arra alkalmas havidíjas csomaggal használható az 5G-vel lefedett területeken.

A Magyar Telekom a jövőben további szolgáltatókkal - első körben a Deutsche Telekom Csoporthoz tartozó európai szolgáltatókkal - tervez 5G roaming megállapodást annak érdekében, hogy a járványhelyzetet követően, amikor újra lehetőség nyílik az utazásra, ügyfeleinek már nyaralásuk vagy üzleti utazásuk alkalmával se kelljen lemondaniuk az 5G szolgáltatás előnyeiről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!