Átalakul az Android keresőválasztója

google android okostelefon smartphone mobilozás mobilappok
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem kell majd többé licitálniuk a riválisainak a képernyőn való megjelenésért.
Vágólapra másolva!

Három évvel ezelőtt a Google rekord 4,3 milliárd eurós versenyügyi bírságot kapott az Európai Bizottságtól, mivel az úgy ítélte, hogy a vállalat szándékosan akadályozta a versenyt az Androidon keresztül a keresőmotorok piacán. A büntetés mellett egy keresőválasztó képernyő bevezetésére is rákényszerült a Google, ez az androidos készülékek első beállításakor jelenik meg.

A kép csak illusztráció Forrás: Lisa Fotios / Pexels

A keresőválasztó képernyő két okból is óriási elégedetlenkedést váltott ki: egyrészt a Google saját keresőjén kívül csak három alternatív keresőt kínál, másrészt pedig a konkurenciának néhány egyéb kéretlen feltétel teljesítése mellett országonként licitálniuk kell a listára való felkerülés érdekében.

A Google most bejelentette a kicsinyes praktika befejezését, idén szeptembertől kezdve akár tizenkettő keresőmotor közül is választhatnak majd a mobiljukat vagy táblagépüket beállítók, ráadásul az alternatív keresőmotorok tulajdonosainak nem kell majd fizetniük a listára való felkerülésért.

A DuckDuckGo kereső ügyvezető igazgatója az elsők között üdvözölte a változtatás bejelentését, Gabriel Weinberg véleménye szerint mindig is így kellett volna működnie a keresőválasztónak. Az új képernyő az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok mellett az Egyesült Királyságban is megjelenik majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!