Nem meggyőző a GeForce RTX 3070 Ti

nvidia geforce rtx 3070 ti videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti
Vágólapra másolva!
Alig gyorsabb, cserébe viszont sokkal drágább a normál testvérénél.
Vágólapra másolva!

A független tesztek alapján két szék között a padlón van a múlt héten piacra dobott NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti videokártya, hiszen a gamerek számára alig gyorsabb a GeForce RTX 3080-nál, a rengeteg videomemóriára éhező tartalomkészítők pedig jobban járnak a GeForce RTX 3090-nel. Természetesen manapság az árak és az elérhetőségek terén súlyos problémák vannak a videokártyák piacán, a kontextusba helyezés az ajánlott fogyasztói árak alapján történt.

NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Forrás: NVIDIA

Most kiderült, hogy ugyanez a történet az RTX 3080 Ti mellett bejelentett, a mai napon forgalomba került GeForce RTX 3070 Ti modellel is. Az EuroGamer tesztje alapján a sima testvéréhez képest 20%-kal drágább újdonság 4K-s játékban csak 4-10% pluszt tud letenni az asztalra, alacsonyabb felbontás használata esetén pedig még ennyire sem telik tőle. Az utóbbi jelenség oka, hogy processzorlimitessé válik a játékfuttatás: még a legerősebb gamereknek szánt központi egységek is szűk keresztmetszetet kezdenek képezni, nem tudják kihajtani a videokártyát.

Ennek megfelelően a papíron 599 dollárnál kezdődő GeForce RTX 3070 Ti egyáltalán nem jó vétel, helyette az igényektől és a pénztárca vastagságától függően az RTX 3070 vagy az RTX 3080 a nyerő. Emellett számításba jöhet még helyette az AMD Radeon RX 6800 is, ami 20 dollárral kevesebbért alapvetően némileg gyorsabb és kétszer annyi videomemóriát (16 GB GDDR6X) kínál, ám a valós idejű sugárkövetést támogató játékokban csak előző generációs GeForce-októl látott teljesítményre képes.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!