Ezekre vigyázzon, ha nagyon olcsó laptopot szeretne venni

olcsó laptop tanácsadó
Az olcsó laptop vásárlás számos buktatót rejt magában.
Vágólapra másolva!
A számítógépek az elmúlt évtizedek alatt szép lassan általánosan elterjedt eszközökké váltak a technológiailag fejlett társadalmakban, így hazánkban is. Ma már rengeteg ember számára nyújtanak nélkülözhetetlen segítséget a munka, a tanulás és a szórakozás során. A hordozható számítógépek szinte minden esetben drágábbak ugyanolyan teljesítményű asztali társaiknál, ám amiatt, hogy kisebb helyet foglalnak, és jóval mobilisabbak, ezért sokan mégis ilyen készülékekben gondolkodnak.
Vágólapra másolva!

A notebook-választék 2021 közepén gigantikus, és ha valaki nem akar vagy tud vagyonokat költeni hordozható számítógépre, akkor is számos lehetőség közül választhat. Mostani cikkünkben arra próbálunk választ keresni, hogy mire érdemes figyelni olyankor, ha valaki olcsó laptop vásárlásán töri a fejét.

Méret

rom kategória jöhet szóba ilyen laptop vásárlása során, amelyek alapvetően a képmérethez csatlakoznak. Ennek értelmében 13,3 inches, 14 inches vagy 15,6 inches eszközök közül lehet választani. Ha valaki sokat használná a terméket, akkor a legkisebb változatot kilőnénk, mert ez hosszú távon már nem kényelmes, a kicsi képernyő és klaviatúra miatt, bár tény, hogy ez hordozható a legkönnyebben.

Az olcsó laptopvásárlás számos buktatót rejt magában Forrás: Origo

A 14 és 15,6 colos modellek komfortosabbak minden téren, de azt érdemes megjegyezni, hogy a nagyobb képméret általában magasabb árral társul.

Képernyő

Ez az egyik legfontosabb összetevője egy notebooknak, úgyhogy érdemes rá komolyan odafigyelni. A méret mellett ugyanis van még pár szempont, ami alapján megkülönböztethetjük az olcsó laptopok képernyőit. Ilyen a felbontás, ami azt mutatja meg, hogy hány képpont megjelenítésére képes a termék.

A legjobb választás a Full HD (1920x1080 képpont), amely a legjobb részletességet kínálja, ami a multimédiás tartalmaknál (filmek, videók) vagy játékoknál fontos lehet.

De ha valaki alapvetően csak irodai alkalmazásokhoz, tehát például szövegszerkesztésre, számolásra vagy akár programozásra használná a készülékét, akkor a HD felbontás (1368x720 képpont) is megteszi.

A képernyő felbontása fontos tényező Forrás: Origo

Fontos még a fényerő is, amennyiben valaki kültéren is használná a terméket. Akad néhány olyan készülék, főleg az olcsó szinteken, amelynek annyira kicsi a maximális fényessége, hogy emiatt csak szobában vagy irodában használható. Érdemes a vásárlás előtt erre kitérni, a tapasztalataink szerint 350 nites modellek kijelzője már látható nappal is a szabadban.

Amennyiben a háttérfény eloszlása nem egyenletes akkor bizony előfordulhat a felhősödés nevű jelenség felbukkanása.

Ilyenkor, mint a neve is mutatja, halványabb, világosabb vagy sötétebb foltokat láthatunk a képernyőn, amik enyhén zavaróak lehetnek. Érdemes tehát megnézni egy példányt vásárlás előtt, mert az azonos típusoknál értelemszerűen azonos világítási rendszert alkalmaznak. Az olcsó laptopok egyik rákfenéje sokszor a rossz betekintési szög. Ilyenkor, ha a felhasználó nem pontosan szemből nézi a képernyőt, azt érzékelheti, hogy torzulnak, fakulnak a színek. Ez is zavaró lehet kisebb-nagyobb mértékben, tehát érdemes lehet meggyőződni vásárlás előtt, hogy e téren hogyan teljesít.

Billentyűzet

A jó vagy rossz klaviatúra nem ár, hanem odafigyelés kérdése. Azaz már az olcsó notebookok között is találhatunk olyat, amelynél a gombok nyomásútja és érzékenysége megfelelő.

A billentyűzet is kiemelt fontosságú. Például nem árt, ha van háttérvilágítás Forrás: Origo

Ez pedig akkor, ha valaki órákon át gépel, létfontosságú lehet. Felhívnánk a figyelmet a háttérvilágítás meglétére is, ami szintén hasznos extra.

Tapipad

A belépő szintű hordozható számítógépeknél sajnos megpróbálnak olykor spórolni a beépített egéren is. Ennek következtében pedig az instabil, emiatt pedig kényelmetlen lehet.

Teljesítmény

Csodákat teljesen felesleges várni az olcsó laptop kategóriában. Nem ezekkel a gépekkel fog senki sem játszani, videót vagdosni, vagy komoly 3D, tervező alkalmazásokat futtatni. Ez az összes ilyen, kifejezetten kedvező árú készülékről elmondható.

Akkumulátor

Itt viszont már lehetnek markáns eltérések. Az akkumulátor kapacitását Wh-ban (wattóra) adják meg, és minél nagyobb ez az érték, annál jobb. Ha persze valaki nem nagyon hurcolássza a készüléket, hanem állandóan otthon, irodában, a hálózati áramforráshoz közel használja, akkor erre nem nagyon kell odafigyelnie. Azaz választhat olyan modellt, amely e téren nem nagyon teljesít jól.

Dizájn

Őszinték leszünk, nem igazán tarjuk fontos szempontnak a külsőt, ha valaki spórolni szeretne. Egy átlagos megjelenésű, uniszex, notebookkal nem nagyon lehet hibázni. Viszont különösebben strapabíró termék ebben az alsóbb árkategóriában nem nagyon van, legalábbis az új termékek között. Az ütés- és vízállóságot bizony meg kell fizetni.

Adattárolás

Manapság Gigabyte-ban adják meg a tárolókapacitást, és értelemszerűen minél nagyobb ez az érték, annál jobb. Viszont különbség lehet még az adattárolás típusát tekintve is. A hagyományos merevlemezek mellett egyre inkább tért hódítanak az SSD-k, amelyek sokkal gyorsabbak, emiatt komfortosabb használatot biztosítanak.

Nem mindegy, hogy mennyi adat fér a gépre Forrás: Origo

Véleményünk szerint 256 GB alatt inkább felejtsük el a laptopot, 512, és annál nagyobb tárhely pedig normál hétköznapi használatra bőven elegendő lehet.

Melyek a jó márkák?

A tapasztalataink szerint a következő cégek olcsóbb modelljei között érdemes körbenézni, ha valaki kedvező árú hordozható számítógépre vágyik: MSI, Lenovo, HP, Huawei.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!