Többek közt huszonhatmillió jelszót lopott el az áldozatok számítógépeiről.

Kalóz szoftvereket nem pusztán a jogi helyzetük miatt kockázatos használni, ami ennél praktikusabb problémát jelenhet a warezolók javának, hogy kártevők lapulhatnak bennük. A felhőtárhelyet kínáló NordLocker most egy extrém esetről számolt be, a jelek szerint 2018-2020 között egy rejtélyes kártevő 3,2 millió számítógépről összesen 1,2 TB adatot lopott el.

Windows XP Pirate EditionForrás: Lauri Rantala / Flickr

A felfedezett adatbázisa alapján a jókora részt kalóz szoftverekbe rejtett kártevő 26 millió webhelyeken használt név-jelszó párost, 2 milliárdnál is több böngészősütit, továbbá 6,6 millió állományt lopott el a számítógépekről. A fájlok között 650 ezer szöveges dokumentum és egymillió fotó található, ezeken felül a kémprogram képernyőképeket és webkamerás fotókat is készített.

A kutatók szerint a kilopott adattömeg felfedezésekor a böngészősütik 22 százaléka még érvényes volt. Ezek böngészőkbe való bemásolásával a támadók például beléphetnek az áldozatok közösségi médiás fiókjaiba vagy e-mail-fiókjaiba anélkül, hogy tudniuk kellene a nevüket és a jelszavukat, megállítaná őket a fiókokban aktivált kétlépcsős hitelesítés.

A NordLocker mostanra elérhetővé tette az információkat a Have I Been Pwned webszolgáltatásban, az e-mail-címének megadásával ebben bárki ellenőrizheti az érintettségét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!