Sokkal inkább szép, mint erős ez az új laptop

MSI 14 B11SB, laptop, notebook, teszt
Kifejezetten vékony, kompakt és könnyen hordozható.
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy egy laptop ma már egyáltalán nem ritka dolog, és lassan "öltözködési kiegészítőként" is működik, még mindig kevés cég ad arra, hogy a hordozható számítógépeik külseje is "menő" legyen. Akad azért jó néhány ilyen modell is, és ezek közé tartozik az MSI 14 B11SB bézs-mousse változata is (valójában ez rosegold), amelyet mi is kipróbálhattunk.
Vágólapra másolva!

Hogy ki is a célcsoport, azt leginkább a modell színe árulja el, hiszen a tulajdonságait, képességeit tekintve ez a modell olyan, mint a legtöbb mai lifestyle notebook. Egészen pontosan a fényezés az, ami egy kicsit "nőiessé" teszi ezt a terméket, hiszen abban a speciális "bézs-mousse" árnyalatban pompázik, amelyet rosegold néven ismerhetünk az ékszer- és órapiacról. A fém készülékház matt felületű, aminek köszönhetően a szennyeződéseknek, ujjlenyomatoknak remekül ellenáll.

Egy igazi lifestyle laptop az MSI 14 B11SB Forrás: Origo

A hordozhatóság szempontjából is megfelelhet a hölgyek által támasztott elvárásoknak, hiszen csupán 1,3 kilogramm, és 1,7 cm vastag, valamint 31,9 cm széles, tehát igen könnyen hordozható, és akár egy kézitáskába is vidáman beférhet. A széleinél a készülékház finoman, alig észrevehetően meghajlik, a sarkok pedig kerekítettek.

A káva igen vékony, és mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy egy kellemes, harmonikus megjelenésű terméket tettek le az asztalra az MSI dizájnerei.

A zsanérok masszívan tartják a képernyőt, és nyitott állapotban meg is emelik picit a klaviatúrát, hogy még kényelmesebb legyen a gépelés. Ezzel a megoldással korábban már a gyártó más notebookjainál is találkozhattunk, és nem csoda, hogy ide is átemelték, mert hát hasznos kis trükk.

Kifejezetten vékony, kompakt és könnyen hordozható Forrás: Origo

A csatlakozók tekintetében panaszra nem lehet ok. Található rajta egy sokoldalú USB-C, amely DisplayPort és Thunderbolt kompatibilis, valamint a töltés is ezen keresztül történik. Emellett szerencsére nem feledkeztek meg a hagyományos USB 2.0 csatolókról sem, amikbe mondjuk egeret vagy pendrive-ot lehet dugdosni, került rá HDMI 2.0, ha tévével vagy projektorral akarná valaki összekötni, és még a MicroSD kártyaolvasót sem spórolták le.

Milyen használni?

Egy hordozható számítógépet sokan nem elsősorban a teljesítmény szerint ítélnek meg, hanem, hogy mennyire komfortos a használata. Ez teljesen érthető szempont, hiszen ha valaki alapvetően általános, hétköznapi használatra szánja a terméket, akkor igazából nincs is szüksége nagy erőre. Nos, e tekintetben az MSI 14 B11SB-be nem nagyon lehet belekötni. Már volt szó róla, hogy kellően mobilis, és legalább ilyen fontos, hogy durva átforrósodást nem tapasztaltunk, így problémamentesen ölbe is lehet venni. A klaviatúrára is odafigyeltek, hiszen egyszínű fehér háttérvilágítással látták el, ami sötétben igazi áldás. A gombok kellően nagy méretűek, a szigetes elrendezésnek hála a szennyeződés nem esik be könnyen közéjük, a nyomásútjuk és az érzékenységük megfelelő, így a gépelés hosszú órák után is kényelmes. A billentyűzet tehát nagyon profi, ezt ennél jobban nem nagyon lehetett volna csinálni.

A billentyűzet kifejezetten jól sikerült, de a tapipad kialakítása nem tetszett Forrás: Origo

Az egeret helyettesítő tapipaddal viszont már nem voltunk ennyire kibékülve. Ennek érzékenysége és tapintása megfelelő, viszont nem túl masszív, konkrétan be lehet nyomni, ami jó, ha valaki megszokta a fizikai egérgombokat, de elég zavaró lehet, ha valaki csak érintéssel szeretné a gombokat használni. Ilyenkor ugyanis minimális mértékben, de érezhetően rezonál, ami legalábbis eleinte egy picit zavaró volt. Meg lehet szokni, tragédiáról szó nincs egyébként, inkább csak bosszantó apróság.

52 Wh-s akkumulátorral látták el, ami ebben a termékkategóriában átlagosnak minősül. Ez az üzemidőn is meglátszik, hiszen

használattól függően, 50 százalékos képernyőfényerő mellett olyan 7-9 órát tudtunk belőle kipréselni.

Azért már vannak olyan lifestyle, ultrahordozható laptopok, amelyek e téren jobban muzsikálnak. És, ha már a muzsikálásnál tartunk: A termékbe épített hangszórók által produkált hangminőség meglepően jó, nem hiányzik a teltség, az élet a megszólalásból, és hibákat sem tapasztaltunk. Ám az is tény, hogy egyszerűen halk, azaz nem elég nagy a maximális hangereje. Lehet, hogy direkt fogták vissza, mert egyébként már jött volna a sistergés, zajosodás, félő, hogy ezt már sosem fogjuk megtudni. A készülék rendelkezik a felső kávába épített HD webkamerával, amely normális fényviszonyok mellett egész jól teljesít, ám a sötétet, kevés fényt igen rosszul tűri, és ezt pixelesedéssel, kásás képpel jelzi.

Képernyő

A mai hasonló, divatos notebookoknál bizony már megszokott az igen jó képminőség, és e téren az MSI 14 B11SB sem megy szembe a trendekkel. A 14 colos IPS technológiára épülő, LED háttérvilágítású panel által produkált képi világ nagyon rendben van. A színek naturálisak, ahol arra van szükség, ott ragyognak, ám ha kell, visszafogottak. A kontraszt átlagos, de hát ez az alkalmazott képalkotási eljárásból fakad. Viszont cserébe a betekintési szög remek, a mozgásmegjelenítés pedig hibátlan, vagy hát mi legalábbis semmilyen zavaró anomáliába nem futottunk bele, pedig próbáltuk filmekkel, YouTube-videókkal és játékokkal egyaránt.

Általános hétköznapi használata tökéletesen megteszi Forrás: Origo

A készülék a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését nem teszi lehetővé, de ennek a viszonylag alacsony (mi 402 nitet mértünk) maximális fényerő miatt sok értelme nem is lenne. Ez a fényesség egyébként ahhoz elég, hogy kültéren is lehessen használni a terméket, mondjuk egy parkban a padon üldögélve. Viszont az tény, hogy ilyenkor már meglehetősen fakónak tűnnek a színek. A háttérfény eloszlása egyenletes, ebből fakadóan a bosszantó felhősödés jelenséggel nem kell számolni. A kijelző Full HD felbontású, tehát 1920 x 1080 képpont megjelenítését szavatolja, tehát a részletesség is megfelelő.

Teljesítmény

Egy ilyen jellegű készüléktől nem azt várjuk, hogy egy mobil erőmű teljesítményét hozza, nem is lenne nagyon hely a karcsú készülékházban egy brutális hardvernek. Azért érezhetően odafigyeltek, hogy amire szánnak egy lifestyle notebookot, annak az MSI 14 B11SB is meg tudjon felelni. A nálunk járt verzióba 11. generációs Intel Core i5 (van i7-es változat is) processzor, 16 GB RAM, és az integrált Iris grafikus chip mellett egy GeForce MX450 dedikált grafikus videókártya került.

Elérhető egyébként szürke színben is Forrás: Origo

Akinek erre felcsillanna a szeme, azt el kell, hogy keserítsük, hiszen ez egy majd három éves belépő szintű, alapvetően mobil eszközökbe szánt kártya, szóval csodákat felesleges tőle várni. A régebbi játékokat meg tudja hajtani, ha levesszük a grafikát, de az újabb darabokról azért le kell így is mondani. Hiába na, ez nem egy gamer gép. Viszont az is igaz, hogy az általános hétköznapi használat (levelezés, chatelés, böngészés, videózás, képszerkesztés, rövid videók megvágása, videótelefonálás, stb.) során megfelelően teljesít.

Bizonyítvány

A kompakt, könnyű, csinos notebookok szektorában mostanában igen éles a verseny, és az MSI ezzel a laptoppal egy kifejezetten életerős versenyzőt küldött csatába. Nekünk kifejezetten tetszett a merész színválasztás és a finoman elegáns dizájn, amellyel egyértelműen a hölgyeket célozza meg a cég. A kép minősége remek, a teljesítményre sem lehet sok panasz, az üzemidő ugyan lehetne picit jobb, de egy átlagos napot még így is ki lehet vele húzni különösebb gond nélkül.

Manapság sajnos a kicsit is menőbb laptopok árai az egekben járnak, ezért a 340 000 forintos összeg nem kevés, de nem mondhatjuk, hogy ezzel különösebben kilógna a sorból ez a termék.

Az ilyen kategóriájú notebookokért minimum ennyit kérnek el mostanság.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!