A Microsoft jól kiszúrt a Playstationt használó játékosokkal

Vágólapra másolva!
Ha ön kedvelte az olyan játékokat, mint a Fallout és a Skyrim, akkor van egy rossz hírunk: a fejlesztő újdonságai már nem fognak megjelenni a Sony konzoljaira, csak PC-re és Xboxra.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, az utóbbi évek egyik legnagyobb játékipari felvásárlását hajtotta végre a Microsoft, amikor néhány hónappal ezelőtt mintegy 7,5 milliárd dollárért felvásárolta a Bethesdát, az összes alá tartozó játékfejlesztő stúdióval és szellemi termékkel együtt. Ezzel a laza mozdulattal olyan csapatok kerültek a Microsoft és így az Xbox zászlaja alá, mint például az id Software (Doom), az Arkana (Dishonored, Prey), meg persze magának a Bethesdának a saját brigádja, akiknek köszönhetjük többek között a Fallout- és a The Elder Scrolls-játékokat.

Forrás: Bethesda

A Bethesda és az alá tartozó csapatok jellemzően mindig is több platformra dolgoztak, hiszen nem tartoztak közvetlenül egy konzolgyártó alá sem, így a játékaik megjelentek PC-re, Xboxra és PlayStationre is. Nagy kérdés volt tehát a felvásárlás után, hogy a Microsoft ernyője alá került cég vajon továbbra is kiadja-e játékaik az immáron konkurensnek számító PlayStationre.

Habár lehetett sejteni a választ, a dolog mégsem volt egyértelmű. A Microsoft különböző képviselői, köztük az Xbox-főnök Phil Spencer is ugyanis elég sokáig meglehetősen homályosan fogalmazott. Olyasmikat mondott, hogy "nem kevesebb, hanem inkább több emberhez szeretnék eljuttatni a játékaikat", és hogy "nem céljuk senkit megfosztani az élményektől".

Viszonylag egyértelmű volt azonban, hogy nem azért fizetett ki a Microsoft 7,5 milliárd dollárt, hogy a közvetlen érdekeltségébe tartozó platformokon kívül másra is megjelenjenek a Bethesda játékai.

Később aztán már kicsit egyértelműbb volt Phil Spencer is, és egyszer elejtette, hogy a jövőben olyan platformokon számíthatunk a kiadó játékaira, ahol elérhető az Xbox Game Pass előfizetés. Ez pedig jelenleg a PC-t és az Xbox-konzolokat jelenti közvetlenül, azonban a Microsoft már javában tolja a streamelős szolgáltatását is, ami az Xbox Game Pass Ultimate előfizetéssel érhető el például bizonyos mobilos, Androidot futtató eszközökön.

A Game Pass lényege, hogy nem kell többé külön-külön megvásárolni az egyes játékokat, hanem egy havi előfizetésért cserébe egy folyamatosan változó, de számos nagy címet is felvonultató kínálatot kapunk. Ennek népszerűsítéséhez pedig a Microsoftnak szüksége van exkluzív címekre, hiszen így tudja még vonzóbbá tenni a szolgáltatást, mint ahogy a Netflix is rengeteget költ saját gyártású tartalmakra. A Bethesda, és az alá tartozó számos stúdió és fejlesztés alatt álló játék felvásárlása így nyilván ezt a célt szolgálja majd.

A Skyrim fejlesztőinek következő nagy dobása nem jön PlayStationre

Most azonban az éppen zajló E3 rendezvény alatt végre egyértelművé vált minden. A Bethesda először mutatta meg a Starfield című játékát, amin már évek óta dolgoznak, és ami hosszú idő után az első teljesen új cím (tehát nem Fallout vagy Elder Scrolls) lesz a csapattól. Erről pedig bizony egyértelműen bejelentették, hogy csak PC-re és Xbox-konzolokra érkezik majd.

Így tehát mondhatjuk, hogy minden remény szertefoszlott a Sony konzoljainak tulajdonosai számára.

Sajnos magáról a játékról még mindig viszonylag keveset tudunk, de az biztos, hogy egy nyitott világú sci-fi szerepjátékról van szó, ami 300 évvel a jövőben kalauzol el minket. A felhasználó egy olyan szereplő felett veszi át az irányítást, aki a Constellation nevű űrbéli felfedező csapat tagja, és a távoli világokban igyekszik megismerni új dolgokat az emberiség számára.

Todd Howard, a Bethesda fejese elárulta, hogy a történet során igyekeznek számos érdekes kérdést feszegetni majd, beleértve a tudományt és a vallást is. Ezzel együtt azonban a játékos a Skyrimhez hasonlóan eléggé szabad kezet kap abban, hogy milyen figurát farag a karakteréből a sztori végére, hogy mit fedez fel, hogy kikkel kerül interakcióba.

De nem csak ez, hanem a Bethesda alá tartozó másik stúdió, az Arkane által készített játék sem érkezik majd PlayStationre, csak PC-re és Xboxra. Ennek a címe Redfall, és csapat által szokatlan módon alapvetően többjátékos módra hegyezik majd ki, akár négyen is játszhatunk együttműködve mindenféle vámpírok elpusztításában.

A történet egy Redfall nevű kis szigeten játszódik az Egyesült Államokban, amit megszálltak a vámpírok és terrorizálják a helyi lakosságot. Az egész helyzet egy balul elsült tudományos kísérlet eredménye, aminek következtében a vámpírok elszabadultak, ráadásul hogy ne legyen túl egyszerű a helyzet, nem csak velük, hanem a nekik behódoló kultistákkal is meg kell majd küzdenünk.