Baj van Elon Musk műholdas internetével

starlink parabola antenna dishy mcflatface
A Starlink antennája
Vágólapra másolva!
Vészleállást hajtanak végre a nyári hőségben az ügyfelek antennái.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év végén nyilvános tesztelési fázisba lépett Starlink műholdas internetszolgáltatás eddig kifejezetten lenyűgözőnek bizonyult, az isten háta mögötti helyeken is képes rendkívül használható sebességű netkapcsolatot biztosítani. A tesztelők legnagyobb nyűgét a szolgáltatás szakadozása jelenti, ám a jelenségre előre felhívta a figyelmüket a SpaceX leánycége, a rendszert alkotó műholdak számának növekedésével a remények szerint teljesen megszűnik a probléma.

A Starlink antennája Forrás: SpaceX

Az első nyári hőhullámok beköszöntével most fény derült a Starlink, pontosabban a hozzá tartozó antenna egy súlyos hibájára, túlmelegedés következtében vészleállást hajt végre. A szolgáltatás által használt megoldás nem a műholdas tévét igénybe vevőknél megszokott egyszerű modell: tele van elektornikával, továbbá automatikusan és motorizáltan állítja a nap során a tányér pozícióját, követi a műholdakat. Természetesen az elektronikája forrósodik túl a rekkenő hőségben.

A Starlink tájékoztatása szerint a vészleállás 50°C elérésekor történik, az automatikus újraindulás pedig 40°C-nál kezdődik.

A probléma által érintett egyik arizonai ügyfél szerint újabban olyan 11:30-kor leáll az antennája, és csak este 7 óra környékén indul újra. A vízzel való locsolásával életet tudott lehelni a háza mellett a földön lévő kütyübe, ám ez nem megoldás, reményei szerint mesterséges árnyék kialakításával átmenetileg meg tudja oldani a gondot. Hosszú távon egy kisebb rádiótoronnyal orvosolná a jelenséget, arra kívánja felszerelni az antennát, ám egyelőre hatósági engedélyre vár az építmény felállításához.

A túlmelegedési problémát végső soron a Starlink mérnökeinek kell valahogy megoldaniuk a szolgáltatás tesztfázisból való kilépése előtt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!