Torrentoldalak elérését tiltja le egy kártevő

kalózok, zászló
Drapeau pirate avec une tete de mort. ©PrismaArchivo/Leemage
Vágólapra másolva!
Többek közt a The Pirate Bay-t sem engedi betölteni a böngészőkben.
Vágólapra másolva!

Veszélyes játék a kalóz szoftverek torrentoldalakról való letöltése, hiszen a közzétevőik adatlopó, zsaroló vagy kriptobányász kártevőkkel turbózhatják fel azokat, ritkán pusztán romboló kódok landolhatnak bennük. Egy biztonsági kutató pont a napokban akadt rá 1,2 TB részben kalózkodók számítógépeiről kilopott adatra, az ismeretlen kártevő csak jelszavakból olyan 26 milliót lovasított meg.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/PrismaArchivo/Leemage

A Sophos biztonsági cég most bizarr kártevőbe futott bele, az alkalmazásokhoz és játékokhoz készült hamis crackek formájában terjedő szoftver a kalózkodást kívánja akadályozni. Az elindítása után jelenteni próbálja a felhasználó IP-címét a tavasz vége óta már nem elérhető vezérlőszerverének, korábban letöltött onnan néhány veszélytelen állományt, végül pedig a Windows HOSTS-állományának átírásával letiltja ezernél is több kalóz webcím betöltését a böngészőkben. Javarészt a The Pirate Bay elsődleges és másodlagos webcímei ellen irányul a tevékenysége.

A cég biztonsági szoftverei által Mal/EncPk-APV néven detektált malware nem próbál folyamatos jelenlétet szerezni a felhasználók számítógépein, a dolga végeztével véglegesen leáll.

Jó eséllyel örök rejtély marad, hogy ki és miért készítette.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!