Már álmukban is hívogatják a 911-et az amerikaiak

apple watch series 4 okosóra
Apple Watch Series 4
Vágólapra másolva!
Az Apple Watch kényelmi funkciója okoz fejfájást a telefonközpontokban.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban új probléma kezdett általánossá válni Kansasban, az Apple Watch-ok tulajdonosai véletlenül álmukban is hívogatni kezdték a 911-et. A 191 ezres lakosságával az amerikai állam második legnagyobb településének számító Overland Park illetékesei szerint a helyi segélyhívóközpont diszpécsereinek óránként átlagosan 250 bejövő hívást kell kezelniük, a véletlen hívások pedig most már tényleg akadályozni kezdték az erősen véges munkaerővel küzdő szolgálat működését, várakozásra kényszerülhetnek miattuk a valódi segítségre szorulók.

A kép csak illusztráció Forrás: Apple

A gondot az jelenti, hogy az Apple Watch oldalsó gombjának hosszabb ideig tartó lenyomásával segélyhívás indítható. Ez sokféle körülmény esetén rendkívül hasznos lehet a bajba jutottaknak, ám a tapasztalatok szerint alvás közben előfordul a gomb véletlen benyomása, ebből fakadnak a szükségtelen vészhívások. Az egyetlen jó hír, hogy a hívások fogadásakor általában gyorsan felébrednek az álmukban telefonálók, így aránylag gyorsan sikerül tisztázni a helyzetet.

A gombnyomásos vészhívási funkció letiltható az Apple Watch-okban, továbbá a hírek szerint egyes védőtokok is képesek lehetnek csökkenteni a gomb véletlen benyomásának kockázatát. A legjobb talán az lenne, ha az Apple Watch képes volna a szenzoros adatai alapján, gépi tanulásos módon detektálni a nyilvánvalóan tévesnek tűnő vészhívásokat, az erősen gyanús esetekben nem engedné valamiféle plusz megerősítés nélkül elindítani azokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!