Csak a hálózati beállítások törlésével kelthető újból életre a vezérlő.

Kellemetlen bugot fedezett fel az iPhone és az iPad rendszerszoftverében egy biztonsági szakember, Carl Schou mostanra megerősített beszámolója alapján egy különleges karakterekből álló nevű wifihálózatra való felcsatlakozás után teljesen megbénul az Apple mobileszközein a wifivezérlő. Ha megtörtént a baj, akkor semmilyen wifire sem lehet felcsatlakozni, a vezérlő ki- és bekapcsolása, továbbá a készülékek újraindítása sem oldja meg a problémát.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/2019 Getty Images/Justin Sullivan

Szerencsére nem biztonsági jellegű problémáról van szó, a „%p%s%s%s%s%n" nevű hálózatra való felcsatlakozási kísérlet során feldolgozási hiba történik az operációs rendszer egyik moduljában, emiatt az iOS kilövi a problémás folyamatot. A wifi visszakapcsolásakor az elmentett hálózati nevet újból megpróbálja feldolgozni a modul, így egy végtelen összeomlási ciklus veszi kezdetét.

Szerencsére a wifineves csínytevésnek áldozatul esettek könnyen és gyorsan megoldhatják a problémát, a Beállítások > Általános > Alaphelyzetbe állítás menün belül a Hálózati beállítások visszaállítása opciót kell választaniuk. Ezután a nem csínytevő wifihálózatokra is újból fel kell csatlakoztatniuk a készülékeiket.

Hírünk írásáig az Apple nem kommentálta a helyzetet, ám a rendszereinek valamelyik jövőbeli frissítésében minden bizonnyal meg fogja szüntetni a csínytevéshez kihasználható hibát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!