Mi az a streamelés? - Elmagyarázzuk!

netflix laptop notebook
Netflix
Vágólapra másolva!
Az utóbbi években már hozzászokhattunk ahhoz, hogy legyen szó filmekről vagy zenékről (meg most már videojátékokról is), gyakorlatilag mindent streamelünk, minden streamelve érkezik meg valamelyik eszközünkre, legyen az a televízió, az okostelefon, vagy a laptop. De tulajdonképpen mit is jelent ez, és mennyiben jelent váltást a korábbi paradigmához képest?
Vágólapra másolva!

Hosszú évekig, évtizedekig az volt az alapeset, hogy ha meg szerettünk volna nézni egy filmet, akkor vagy elkaptuk a tévében, vagy megvettük, esetleg kölcsön kértük kazettán vagy DVD-n. Aki pedig nem riadt meg illegális eszközök használatától, az természetesen le is tölthette különböző helyekről, majd ezek a filmek aztán CD-re kiírva, esetleg pendrive-ra másolva terjedtek.

Manapság azonban már el vagyunk kényeztetve, hiszen gyakorlatilag bármilyen filmhez, sorozathoz vagy zenéhez azonnal (pontosabban egy előfizetés után) hozzáférést nyerhetünk a streamelésnek köszönhetően, mindössze egy viszonylag korrekt sebességű internetre és valamilyen kompatibilis eszközre van hozzá szükségünk.

Talán a legtöbben a YouTube képében találkoztak legelőször a streamelés technológiájával, még akkor is, ha persze a legtöbbeket nem nagyon érdekelt, hogy milyen háttér bújik meg amögött, hogy végre nem kell egy videofájlt hosszú ideig letölteni, vagy különböző adathordozókra másolva megszerezni a havertól, hanem egy kattintással bármikor rendelkezésre áll.

Forrás: Netflix

És tulajdonképpen itt el is jutottunk a streamelés és a letöltés közti fő különbséghez: míg ha letöltünk egy filmet, akkor azt jellemzően a letöltés befejeztééig nem tudjuk elindítani, utána pedig a helyet foglalja az adott eszközünk háttértárán, addig a streamelés esetében "nem marad nálunk" maga a letöltött film, sorozat vagy zene, hanem egy távoli szerverről folyamatosan érkezik éppen az a szeletke, amit nézünk.

Illetve annál egy kicsit több, hiszen a legtöbb ilyen szolgáltatás (Netflix, YouTube, stb.) kicsit mindig előre szalad, és a következő pár percet is letölti előre, hogy ha esetleg menet közben egy-egy pillanatra vagy másodpercre megszakadna az internetkapcsolatunk, akkor a lejátszás folyamatos maradjon, ne szakadjon meg állandóan. Ezt nevezik bufferelésnek, és valószínűleg mindenki találkozott már ezzel a felirattal életében, aki valaha használt már valamilyen streamelős szolgáltatást.

Jó hasonlat tehát, hogy a letöltött állomány olyan, mint egy tó, míg a streamelés olyan mint egy patak, ami állandóan folyik.

Természetesen ahhoz, hogy a streamelés hatékonyan működjön, a mögötte álló szolgáltatóknak hatalmas adatközpontokra van szüksége, lehetőleg minél közelebb a felhasználóhoz, hogy a kért adatcsomagok a "felhőből" minél hamarabb és hatékonyabban jussanak el az eszközeinkre. Ezen kívül a felhasználó oldalán szükséges egy bizonyos szintnél gyorsabb internetkapcsolat is a zavartalan élményhez.

A Netflix például a ma már tulajdonképpen minimumnak számító HD adáshoz legalább 5 megabites, míg a 4K-s adáshoz legalább 25 megabites kapcsolatot javasol. Ez egyébként a mai magyarország internetszolgáltatási sebességeit nézve elenyésző, és a 4G-s hálózatok is gond nélkül teljesítik ezt a sebességet, kivéve persze ott, ahol valamiért gyenge a vétel.

Forrás: Netflix

A streamelés tehát pratikusabb és kényelmesebb, mint a letöltés, hiszen nem foglal helyet a saját eszközünkön, nem kell ide-oda másolgatnunk a filmet, ha máshol szeretnénk megnézni, elég csak az okostévén, a telefonon, a tableten, vagy a laptopon elindítani a megfelelő alkalmazást, és már nézhetjük is a kedvenc sorozatunkat. Arról pedig nem is beszélve, hogy nem kell kivárnunk minden évben a karácsonyt, hogy megnézhessük a Reszkessetek betörőket, hanem bármikor a rendelkezésünkre áll, több ezer másik filmmel és sorozattal együtt.

Tulajdonképpen az egyetlen hátránya pont az, ami miatt egyébként még egy 4K-s filmhez is elég viszonylag szerény internetsebesség: a tömörítés.

Ahhoz, hogy minél kevesebb adatot kelljen a streaming szolgáltató központjából átvinni a felhasználóhoz, a film darabkái (adatcsomagjai) tömörítve érkeznek, amit aztán a lejátszásra használt eszköz kitömörít.

Azonban éppen a tömörítés miatt a Netflixről, Disney+-ról, Amazonról és társairól streamelt film sosem lesz olyan kiváló minőségű, mint például egy 4K-s Blu-ray lemezről lejátszott anyag. Persze, ez a többséget nem fogja zavarni, hiszen így is bőven elég jó, azonban a minőségre különösen érzékeny keményvonalas filmrajongóknak továbbra is a Blu-ray jelenti a legjobb megoldást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!