Állítgatják az ügyfelek klímáit az áramszolgáltatók

légkondicionáló Hova és hogyan érdemes klímát szereltetni? – Eláruljuk!
Vágólapra másolva!
Hátsó kapu is járt Texasban az ingyen vagy előnyökért osztogatott termosztátok mellé.
Vágólapra másolva!

Február közepén az USA számos államában fennakadásokat okozott a különösen zord időjárás. Az egyik legsúlyosabb károkat szenvedett állam Texas volt, a villamos infrastruktúráját számos korábbi incidens ellenére sem téliesített állam egyes részein olyan két héten keresztül folyamatosak voltak áramszolgáltatásbeli üzemzavarok. Rövidebb vagy hosszabb ideig olyan 4,5 millió háztartás és cég maradt áram nélkül, a becslések alapján direkt vagy indirekt módon legalább 151 ember halálát okozta a törékeny áramhálózatának legújabb felsülése.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Pár hónappal később most újabb krízistől tartanak a szakértők, ezúttal a rendkívüli forróság okozhat súlyos gondokat Texas áramellátásában. Jelenleg olyan 35°C körüli csúcsokra lehet számítani, de a nyár folyamán biztosan lesznek stabilan 38°C körül mozgó időszakok, a legrosszabb napokon pedig akár 43°C környékére is felkúszhat a csúcshőmérséklet.

Ennek köszönhetően a villamosenergia menedzselésével az állam háromnegyedében foglalkozó ügynökség máris olyan kéréssel fordult a fogyasztókhoz, hogy a klímaberendezéseik termosztátjain emeljék durván 26°C-ra a hőmérsékletet, mivel ezzel jelentősen csökkenthető az áramhálózat terhelése. Ez csak egy kérés, azonban helyi beszámolók alapján egyes áramszolgáltatók jóval proaktívabbak, a csúcsidőszakban elkezdték maguktól megemelni az ügyfelek okos termosztátjain a hőmérsékletet.

Az ügyben csak olyanok érintettek, akik a szolgáltatóiktól szerezték be az okos termosztátokat, esetenként ingyen kapták, máskor ilyen-olyan kedvezményekért cserébe vették azokat. Mint a senki által el nem olvasott szerződési feltételekből kiderült, a szolgáltatók képesek távolról módosítani ezek beállításait, ez történt most meg rengeteg texasi ügyfélnél.

Az egyik szolgáltató például fenntartja a jogot, hogy az ügyfél által beállítotthoz képest akár 15°C-ot is emeljen a termosztát hőmérsékletén.

Szolgáltatótól függően egyes ügyfelek képesek letiltani a távmenedzselést, mások a kütyü netről való letiltásával, legrosszabb esetben a termosztát lecserélésével oldhatják meg a problémát, már ha zavarja őket a szolgáltatójuk otthonuk hőmérsékletébe való beavatkozása. Természetesen érdemes fontolóra venniük az ajánlások követését, hiszen ha megint összeomlik az áramhálózat a terhelés alatt, akkor némi kellemetlenségnél masszívan nagyobb és drágább problémáik lehetnek egy darabig.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!