Meghökkentően sok a rendszeren ragadt felhasználót hozott lázba a Windows 11.

Érdekes felméréssel rukkolt elő órákkal a Windows 11 hivatalos bejelentése előtt a Windows Report. A 8344 fős nemzetközi mintán elvégzett online kutatása szerint amennyiben a Microsoft ingyen felajánlja számukra a Windows 11-re való frissítés lehetőségét, akkor a megkérdezettek 65 százaléka hajlandó lesz élni az ajánlattal. Ennek előzménye, hogy a rendszer kiszivárgott bétájában lévő információk szerint a Windows 7-et vagy újabbat használók számára ingyenes lehet az új rendszer.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A kutatásban résztvevők harmada szerint a Microsoft egy teljesen új és különálló operációs rendszert tervez leleplezni, a felük gyorsabb és továbbfejlesztett grafikus kezelőfelület szeretne látni benne. Az adatvesztéstől való félelem a felhasználók 9%-át akadályozza meg az újabb Windowsra való frissítésben, 8% pedig hajlandó lenne új eszközt vásárolni a következő Windows használata érdekében.

A Windows 7-ről való jelentős váltási szándék nem meglepő, hiszen a kiterjesztett terméktámogatása 2020. január 14-én megszűnt, azóta csak egyes vállalati ügyfelek kapnak biztonsági frissítéseket hozzá, így veszélyes üzemmé vált a rendszerrel szerelt számítógépen internetezni, azon érzékeny adatokat tárolni. Emellett lassan nő az olyan alkalmazások tábora is, amelyek már nem támogatják a Windows 7-et, egyeseknek ez is problémát okozhat.

A Gemius Ranking adatai szerint hazákban a vezető számítógépes operációs rendszer a Windows 10 (70,11%), a második legnépszerűbb a Windows 7 (17,81%), a harmadik helyen pedig 5,3 százalékkal a macOS található. Ezeken túl említésre méltó részesedése csak a Windows 8.1-nek (3,91%) és a Linuxnak (1,52%) van.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!