Sorozatgyilkos lett egy ártatlan férfi a keresőben

ache adult armchair back background bad body business care caucasian clinic computer concept correct curvature discomfort distance eyes good health incorrect indoors male man manager medicine monitor muscle office pain person physiotherapist physiotherapy
Posture concept. Man working with computer at office
Vágólapra másolva!
Nem ez az első eset, hogy összezavarodik a Google tudáspanelje.
Vágólapra másolva!

Képes meglepetéseket okozni a Google keresőmotorja, például valószínűleg kevesek örülnének, mikor a nevükre rákeresve egy sorozatgyilkos illusztrációjaként látnák viszont az arcképüket. Ez történt néhány napja a Svájcban élő Hristo Georgiev mérnökkel, a Google tudáspanelje összepárosította egy névrokon sorozatgyilkos wikipediás szócikkét egy általa az interneten gyakran használt profilképpel.

A kép csak illusztráció Forrás: 123RF

Georgiev természetesen megnyitotta a szócikket, ám abban nem volt illusztrációs fotó az 1980-ban kivégzett bűnözőről, nem onnan szedte a Google keresője az illusztrációs képet. Jó eséllyel pusztán annyi történt, hogy a képkeresőben a mérnök fotója volt az első keresési találat a névre, így a Google automatikusan összerendelte a nevet és a szócikket.

Ennek elméletileg nem szabadott volna megtörténnie, nem így kellene működnie a Google releváns algoritmusának, azonban valamiféle hiba miatt mégis megtörtént a baj.

A helyzet láttán Georgiev nem tudta, hogy sírjon vagy nevessen, így felhívta rá a figyelmet a blogjában, majd a média is elkezdte felkapni az ügyet, röviddel később pedig rejtélyes körülmények között eltűnt a sorozatgyilkos szócikke mellől a fotója. Az eset további érdekessége, hogy több száz azonos nevű személy van az interneten, más is kerülhetett volna ugyanebbe a cipőbe.

Nem ez volt az első eset, hogy a Google tudáspanelje tévedésből rossz információkat mutatott, bár az ennyire kínos tévedések szerencsére ritkák.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!