A pár ezer forintos telefonokra mindig lesz igény

Butatelefon, fejlődés, geléria, képgaléria
2000 - Nokia 3310: Ez minden idők egyik legfontosabb, legnépszerűbb, legikonikusabb mobilja. Egy korszak jelképe.
Vágólapra másolva!
A kétezres évek elején jelentek meg az első olyan mobiltelefonok, amelyek lehetővé tették különféle internetes alkalmazások, smart szolgáltatások elérését. Ezek azok az úgynevezett okostelefonok, amelyek teljes érintőképernyős változatai mostanra elképesztő népszerűségre tettek szert. De hiába a borzasztóan nagy teljesítmény, a rengeteg előny, a brutális marketingkommunikációs kampány, a hagyományos "butatelefonok" továbbra is élnek is virulnak.
Vágólapra másolva!

Sőt, lehet, hogy most ez sokakat meglep, de ezen modellek is fejlődnek, és még mindig igen komoly kereslet mutatkozik irányukba. Annak jártunk utána, hogy miért lehet ez, és hogy mennyire tekinthető sokoldalúnak ez a termékcsalád.

Előnyök

Hangozzék bármilyen furcsán, a hagyományos, tradicionális kialakítású mobiltelefonok a nyilvánvaló hátrányaik ellenére jó pár komoly előnnyel rendelkeznek a menőbb, trendibb okostelefonokkal szemben. Jöjjenek most ezek:

Ár: A legfontosabb tényező még mindig, és ebben a klasszikus mobilok verhetetlenek!

Akár már pár ezer forintért is kapható használható készülék, erről pedig az okosabb rokonaik nem is álmodhatnak.

Kompakt: Aki a minitelefonokat szereti, annak hagyományos telefonra van szüksége. Még mindig ezekből gyártják a legkisebb, legkompaktabb, és ebből fakadóan legkönnyebben hordozható termékeket.

Nokia 3310: Ez minden idők egyik legnépszerűbb, legikonikusabb mobilja. Egy korszak jelképe és a mai butatelefonok büszke elődje Forrás: Origo

Igazi gombok: Sokan vannak, jellemzően az idősebb korosztályok tagjai között, akik számára nem komfortos az érintőképernyő, hanem jobban szeretik a valóságban is létező nyomógombokat. Ezt pedig az ilyen típusú termékektől meg is kapják. Egyébként a gombok azoknál különösen hasznosak lehetnek, akik valamilyen látásproblémával küzdenek.

Üzemidő: A nagy érintőképernyő szép és látványos, viszont rengeteget fogyaszt, épp úgy, mint az erős hardver. Mivel ezek a klasszikus telefonokból hiányoznak, ezért értelemszerűen azok üzemideje jóval nagyobb, még akkor is, ha egyébként az akkumulátor kapacitása esetleg kisebb. És a különbség nem is kicsi, hiszen amíg az okostelefonoknál a legjobb esetben is be kell érni egynapos üzemidővel, addig

egy kisebb tudású tradicionális készülékkel több napig, vagy akár egy hétig ki lehet húzni töltés nélkül.

Strapabíró kialakítás: Szintén sokan értékelik, hogy a régi vágású mobilokat sokkal-sokkal egyszerűbben lehet strapabíróvá alakítani, ami nagyon hasznos lehet, ha valaki a terepen használja sokat a készülékét.

Ezek után nem meglepő, hogy sok cég foglalkozik ilyen készülékekkel. Összegyűjtöttünk néhány szokványos, illetve különleges modellt, hogy bemutassuk, milyen változatos is lehet a klasszikus mobilok univerzuma.

Variációk a butatelefonra

Az olcsó: Az Alcatel 1066G az egyik legolcsóbb elérhető telefon jelenleg az országban. Kártyafüggetlen konstrukcióban már 5000 forintért hazavihető. Ez a termék ezenkívül más extrát nem is nagyon kínál.

A dizájnos: A Blaupunkt Car egy tipikus példa arra, hogy lehet még ebben a szektorban is szokatlan termékkel előállni. A készülék burkolata ugyanis egy autót idéz, ami tényleg nem szokványos megoldás. Ezt leszámítva ez egy teljesen átlagos készülék, színes LCD kijelzővel, és egy elég gyengécske kamerával.

Az "egyedi" dizájn ebben a termékcsoportban is megtalálható Forrás: Origo

A kihajtható: Az ezredforduló környékén voltak igen népszerűek a kagylótelefonok. Mind a mai napig gyártanak ilyen készülékeket, amelyek előnye, hogy kevés helyet foglalnak. Tipikus képviselőjük az Evolveo EasyPhone FG.

A nagyitelefon: Sok gyártó kínál kifejezetten időseknek szánt mobiltelefont. Ezeken a gombok az átlagosnál nagyobbak, kijelzőjükön a karakterek az átlagosnál méretesebbek. Fogásuk könnyű, és van rajtuk egy dedikált vészhívó gomb is. A Panasonic KX-TU150 például egy ilyen készülék.

A strapabíró: A Maxcom MM901 nevű terméken már rögtön látszik, hogy jól bírja a kiképzést. Vastag, ellenálló burkolatot kapott, és ennek köszönhetően a víz, a kosz és az ütések sem árthatnak neki. Az ára sem vészes, hiszen már 14 000 forintért megvehető.

A mindent kibíró strapafonok sem hiányoznak Forrás: Origo

A sokoldalú: Jó pár olyan hagyományos kialakítású gombos telefon akad, amelyet bár butatelefonnak hívnak, de azért elérhetőek rajtuk korlátozottan internetes tartalmak. Ilyen például a Nokia 216 is, amelyen található néhány egyszerű webes szoftver, és honlapok meglátogatását is lehetővé teszi.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!